532 jøder ble ført om bord på Donau. Bare 9 kom tilbake.

I dag blir de minnet på kaia i Oslo, der de ble tvunget inn i lasterommene på dødsskipet for 70 år siden.

Bare to bilder eksisterer av Donau og deportasjonen av norske jøder fra Oslo 26. november 1942. De ble tatt i skjul av fotograf Georg W. Fossum. Det kornete sorthvittbildet viser en folkemengde som står og ser på mens det tyske skipet legger ut fra kai. Neste stopp er Stettin og til slutt dødsleiren Auschwitz.

Natt til 26. november 1942: Det bor litt i overkant av 2100 jøder i Norge. I Oslo denne natten er det hektisk varslingsvirksomhet. Folk ringer på dører og gir jødiske familier beskjed om at de må komme seg vekk så fort som mulig. Rykter hadde på forhånd gått om en stor, forestående aksjon.

Mange rekker å komme seg i skjul, før de senere tar seg over grensen til Sverige. Andre er ikke ikke like heldige:

Les også

Jødehatets gjenferd

.

Rundt hundre patruljer med tre mann i hver, folk fra Statspolitiet, Gemanske SS Norge, hirden og fra andre deler av politiet, banker på dørene til jødiske kvinner og barn. De blir pågrepet i hjemmene sine og får ordre om å pakke med seg det nødvendigste av mat og klær. Syke og eldre blir hentet på sykehjem og aldershjem og kjøres med drosjebiler til utstikker 1 i Oslo havn. Hit kommer også jødiske menn som har sittet i varetekt i en måned. De har blitt fraktet hit i jernbanevogner fra Berg fangeleir utenfor Tønsberg.

I havnen venter troppeskiet Donau. 532 jøder føres om bord. Klokken 14.55 forlater skipet Oslo og setter kurs mot Stettin og videre til Auschwitz.

Bare ni av dem som går om bord, skal overleve de to årene av fornedrelse, tortur og sult i tilintetgjørelsesleiren.

— Ingen kunne tenke seg hvilken skjebne de skulle møte

— Det var nok ingen av dem som kunne tenke seg hvilken skjebne de skulle møte. Ingen var nok klar over at de skulle bli skipet ut av landet, og så sendt til en leir hvor de ved ankomst ble gasset samme dag, sier historiker Mats Tangestuen ved Jødisk museum i Oslo.

— Veldig mange hadde dessuten allerede familiemedlemmer som satt arrestert. Ofte satt ektemenn arrestert, mens kone og barn satt igjen hjemme. Nye regler i oktober 1942 sa blant annet at hvis man flyktet fra landet, fikk man dødsstraff, og det kunne bli represalier mot familiemedlemmer og nære venner. Det førte til at veldig mange ikke torde å flykte, fordi de var redde for hva som ville skje med ektemenn som satt fengslet. Flukt var risikabelt, og det var heller ikke lett å flykte med små barn, sier Tangestuen.

Les også

Politiet ber norske jøder om unnskyldning

Om bord på Donau ble mennene ført inn i et lasterom, kvinnene i et annet. Fra Stettin i Polen ble de fraktet til Auschwitz i transpotrvogner. 1. desember kom de til Auschwitz. Her ble alle kvinner og barn skilt ut.

— De ble sendt rett i gasskammer, sammen med menn som man ikke kunne bruke som arbeidskraft; vesentlig menn over 50. De kom til det som var den kaldeste årstiden i Auschwitz, og de fleste av mennene som ble tatt ut av arbeid, bukket under i løpet av 1 til 2 måneder, sier Tangestuen.

Yngste var 4 måneder

- Det yngste barnet som ble deportert, var 4 måneder gammelt, sier historikeren.

To år gamle Ruth Sakolsky ble sendt med Donau sammen med sin mor, og døde i Auschwitz.

Til Auschwitz kom også Ruth Sakolsky fra Tromsø. Hun ble født sommeren 1940 og var etterlengtet: Moren var 38 år, faren over 20 år eldre, de hadde forsøkt å få barn lenge. Moren har laget et album til datteren. Hun bruker albumet nærmest som en dagbok for å fortelle hva som skjer i familien. Her skriver hun at Ruths far ble arrestert sommeren 1941. Det er bilder av lille Ruth fra bursdagsselskap. Den siste bildeserien er fra sommeren 1942, fra dagen da Ruth feirer 2-årsdagen sin. Etter det er det 35 blanke sider i albumet.

— Hun ble arrestert og deportert sammen med moren sin. Hun var med på den neste store båten da 158 jøder ble deportert fra Norge på skipet Gothenland 25. februar 1943. Toåringen ble sendt rett til gasskammeret og drept i mars 1943, sier historikeren.

Til sammen 772 jøder ble deportert fra Norge under den annen verdenskrig, bare 34 av dem kom tilbake.

200 jødiske familier ble helt utslettet.

Bare to bilder

Det er ifølge historikeren bare to bilder som eksisterer av Donau og deportasjonen av norske jøder fra Oslo 26. november 1942. De ble tatt i skjul av fotograf Georg W. Fossum.

Det kornete sorthvittbildet viser en folkemengde som står og ser på mens det tyske skipet legger ut fra kai i Oslo havn. Neste stopp er Stettin i Polen.

For å markere at det i dag er 70 år siden dette skjedde, åpner Jødisk Museum i Oslo enny utstilling som tar utgangspunkt i livet til de jødiske familiene i Norge førkatastrofen rammet. Gjennom familiehistorier,individuelle historier, utvalgte gjenstander og fotografier får besøkende glimt avbakgrunnen,livene og skjebnene til demsom ble drept i dødsleirene under krigen.

Utstillingen forteller også om dem som klarte å flykte ut av landet, og om noe av de mange som satte sine egne liv på spill for å hjelpe jøder med å komme i dekning. Den byråkratiske prosessen som ledet frem til deportasjonene, er fremstilt i enegen del av utstillingen.

I dag er det også en 70 årsmarkering ved minnesmerket på Akershuskaia klokken 08.00, og klokken 18.30 er det minnekonsert i synagogen.