Norge

Beklaget Sandberg-utspill og angrep Eskil Pedersen

Frp-leder Siv Jensen beklaget Per Sandbergs utspill i Stortinget i går, men gikk til et nytt angrep på AUF-leder Eskil Pedersen.

 • Helle Skjervold
 • Halvor Hegtun
  Journalist

Det var ventet at partileder Siv Jensen ville rydde opp og beklage uttalelsen hennes nestleder Per Sandberg havnet i hardt vær for i går.

Les også

Per Sandberg: «Ap har spilt offer» etter 22. juli

— I går falt det en uheldig uttalelse i Stortinget. Det har Frp beklaget både skriftlig og muntlig, sa Siv Jensen under finansdebatten i Stortinget i dag.

I angrep

Hun fortsatt med å utdype hva som var utgangspunktet for at Per Sandberg kom til å uttale at «Ap har spilt offer» etter 22. juli.

— Utgangspunktet for gårsdagens svar var altså påstander om at det er en sammenheng mellom 22.juli, norsk asyl- og innvandringspolitikk og Frp. Og det er en kobling, president, som jeg tar avstand fra, og en påstand Frp ikke kan la stå uimotsagt, sa Jensen.

— Og jeg ser på dagbladet.no i dag at AUF-lederen nok en gang er ute og kommer med påstander om at når det kommer krenkende ytringer i dette samfunnet, ja, så er det Frps skyld. At det er vi i Frp som må ta ansvar for Breiviks holdninger. Det er Breivik og bare Breivik som må ta ansvar for Breiviks holdninger, sa Jensen.

- Burde tidd stille

Reaksjonene på Stortinget lot ikke vente på seg:

— Innlegget tok ikke inn over seg det mange Ap-representanter opplevde i går. Frp er like gode på beklagelser som de er på bistandspolitikk, og du vet hva vi synes om Frps bistandspolitikk, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Aftenposten.no.

- Jeg synes dette var verre enn ingen ting. Det hadde vært bedre om hun bare hadde tidd stille. Dette var ingen beklagelse. De vet selv at de har gått langt over streken for all anstendighet, sier Karin Andersen (SV) til Aftenposten.no.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun aksepterer Frps beklagelse siden også Arbeiderpartiet har gjort det.

Sandberg «ba ydmykt om unnskyldning»

Siv Jensen sier til aftenposten.no at Frps beklagelse er tydelig nok.

— Nå har vi beklaget dette i alle kanaler i mediene, vi har sendt en skriftlig beklagelse og jeg har gjentatt dette på talerstolen. Helga Pedersen kvitterte den ut på Aps vegne, og jeg synes det får være tydelig nok.

Helga Pedersen presiserer at Ap nå har akseptert unnskyldningen.

— Frp har siden i går beklaget i ulike former, noen med forbehold men noen klare nok til at vi vil akseptere dette og gå videre.

Samtidig understreket Pedersen at Siv Jensens påstand fra talerstolen, om at Ap gir Frp medansvar for terrorhandlingene 22.juli, ikke stemmer.

I etterkant av gårsdagens uttalelser i spørretimen var Sandberg selv raskt på banen og beklaget sin egen uttalelse, og ba om unnskyldning dersom uttalelsen ble oppfattet slik den ble.

Han presiserte at han ikke mener Ap har spilt etter offer etter terrorangrepene, men at han kun ønsket å advare mot nettop en slik oppførsel.

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Ap, SV, MDG og Rødt vil stemme for mistillit mot Listhaug

 2. KOMMENTAR

  Stanghelle: «Sylvi Listhaug undergraver sin egen statsminister»

 3. POLITIKK

  Presset Listhaug fra Stortingets talerstol: Jeg gir en uforbeholden unnskyldning

 4. POLITIKK

  Brukte ordet «unnskyld» 17 ganger –det var ikke nok

 5. POLITIKK

  Dette sier aviskommentatorene etter Listhaugs opptreden i Stortinget

 6. POLITIKK

  Siv Jensen tviler sterkt på nytt Venstre-samarbeid