Norge

Spesialstyrkene viste frem fallskjermhoppende kirurger

Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando fylte 50 år lørdag 1. september 2012. Foto: Lars Magne Hovtun / NTB scanpix

Eliteavdelingen er blant verdens beste spesialstyrker, og har de siste årene deltatt i krevende operasjoner i blant annet Afghanistan. Foto: Lars Magne Hovtun / NTB scanpix

Oberst Eirik Kristoffersen er sjef for Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando. Foto: Lars Magne Hovtun / NTB scanpix

Se hvordan de ellers så hemmelighetsfulle spesialavdelingene opererer.

  • Hans O. Torgersen
    Journalist

De er blant de tøffeste og hemmeligste soldatene i Forsvaret, men nå feirer Forsvarets spesialkommando at norske spesialstyrker har eksistert i 50 år og inviterte pressen til Rena for å vise seg frem.

Noe av det pressen fikk se, var hvordan soldatene fikk hjelp av et kirurgisk team som hoppet ut i fallskjerm og etablerte en kirurgisk enhet med telt på 20 minutter.

Forsvarets spesialkommando (FSK) og Hærens jegerkommando (HJK) kan føre sin historie tilbake til 2. verdenskrig, da norske soldater tjenestegjorde i Kompani Linge, en avdeling i britiske Special Operations Executive.

50-årsjubileet blir feiret med en demonstrasjon av spesialstyrkenes operative kapasiteter. Foto: Lars Magne Hovtun / NTB scanpix

Forsvaret videreførte ikke umiddelbart etter 2. verdenskrig noen lignende spesialavdeling. I 1954 startet man froskemannutdannelse og i 1962 ble Hærens fallskjermskole opprettet.

På slutten av 1970-tallet ble det besluttet at Forsvaret skulle opprette en avdeling for å sikre norske oljeinteresser mot en økende terrortrussel og Forsvarets spesialkommando ble opprettet i 1982.

Avdelingen har alltid soldater på skarp beredskap, klare til å rykke ut for å støtte politiet ved behov i Norge.

Avdelingen har også deltatt i en rekke internasjonale operasjoner blant annet på Balkan og i Afghanistan, men det er stort hemmelighold rundt disse operasjonene.

Les også

  1. Letter på sløret om Norges hemmelige soldater