Norge

Lund: Håper det beste, frykter det verste

  • Elisabeth Rodum
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

afp000465346-wDA8kwgfbU.jpg Foto: NTB SCANPIX

  • Vi gjør alt vi kan for å finne våre kolleger, sa konsernsjef Helge Lund på et allmøte mandag ettermiddag.

Mandag morgen var situasjonen fremdeles uavklart for fem Statoil-ansatte. Klokken 14 var flere tusen ansatte samlet på et allmøte på Statoils hovedkvarter i Stavanger. Til stede var også konsernsjef Helge Lund og statsminister Jens Stoltenberg.

— Kjære kolleger. Det er en vanskelig tid for selskapet. Fem av våre ansatte er fremdels savnet etter terrorangrepet, og vi er dypt bekymret, sa Lund.

— De siste årene ar vi sett flere terrorangrep. Felles for dem er å skape frykt og ustabilitet. Vi har sett det på alle kontinenter, fra Mumbai til Mogadishu til Madrid, fra Midtøsten til Manhattan og Utøya. Denne gangen var det et brutalt angrep på våre ansatte i den algeriske ørkenen.

— Overlevende har sett brutalitet som ingen skulle behøve å se. Dette er det verste angrepet på Statoil noensinne. Også BP og andre selskap har blitt berørt av dette angrepet, og ulike ansatte fra andre land. Våre tanker går til alle som er berørt, alle familier, i alle land, fortsatte Lund.

- Vi har ikke de svarene vi ønsker

Han sa fra talerstolen at de ennå ikke har den fulle oversikten over hva som har skjedd.

— Vi har, på dag seks, ikke alle de svarene vi ønsker. Tolv av våre ansatte er i trygghet, og har kommet hjem. Men som vi vet er fem erfarne kolleger savnet. Vi gjør alt vi kan for å finne dem. Det foretas omfattende søk på gassanlegget, sykehus og området rundt. Vi håper på det beste, samtidig som vi må forberede oss på muligheten for at de kan ha blitt drept. Det er vanskelig å akseptere. Våre tanker går til familiene, og vi vil gjøre alt vi kan for å støtte dem, sier konsernsjefen.

Han takket de hundrevis av Statoil-ansatte som jobber uavbrutt for å hjelpe kolleger og familier.

Konsernsjefen fortalte om støtte fra personer organisasjoner de siste dagene - både til familiene, og til Statoil.

- Vi gjør alt vi kan for å finne våre kolleger

— Selv om angrepet i In Amenas er over, må vi leve med det i lang tid. Dette er en av de vanskeligste situasjonene vi har stått overfor som konsern. Vi gjør alt vi kan for å finne og få våre kolleger hjem, sa Lund.

Han betegnet terrorangrepet som et veiskille.

— Vi har et ansvar for å drive vårt selskap videre. Vi kan ikke, og vil ikke, la et terroristangrep gripe inn i dette, sa Lund.

— Sikkerhet er prioritet nummer 1 i Statoil, enten det er i Norge eller i utlandet. Vi foretar grundig risikovurderinger. Det har vært mange tiår med uroligheter i Nord-Afrika, og dette har vi vært tett på hele tiden. Men det er naturlig for oss nå å vurdere alle sider av dette, sa Lund.

Vil Statoil vurdere endringer av risikovurderingene?

— Når det gjelder risikovurderinger tror jeg vi skal komme tilbake til det når vi har hatt en gjennomgang med den nødvendige ekspertisen som vi trenger. Når det gjelder granskningen og gjennomgangen av dette, er det slik at alle hendelser blir gjennomgått, og vi diskuterer nå hvordan vi best kan fange alle sider ved denne saken.

— Dette vil vi gjøre på en meget grundig og åpen måte, for dette er relevant for mange. Dette er ikke bare relevant for Statoil, men også for Norge og olje- og gassindustrien, la Statoil-sjefen til.

Hvordan leter dere etter de fem som fortsatt er savnet?

— Det er finmasket leting på anlegget, som er et svært stort anlegg, det letes i ørkenområdene rundt anlegget, og det pågår arbeid for å identifisere på sykehus og andre steder.

Hvor land tid kan det ta?

— Jeg tror det ligger i sakens natur at det er en veldig komplisert sak, og at det vil kunne ta tid.

- Norge svarer som en stor familie

Også statsminister Jens Stoltenberg understreket hvor viktig det er å ikke gi etter for terrorister da han stilte sammen med Lund på pressemøtet etter allmøtet.

— Det ville være å gi etter for terroristene hvis vi sa at vi ikke lenger skulle delta i den type aktiviteter som Statoil gjør i ulike deler av verden, sa Stoltenberg.

Til de ansatte uttrykte han sin medfølelse.

- Jeg er her på vegne av hele nasjonen. Min dypeste sympati med dere alle. Vi føler deres smerte, og deler deres sinne og desperasjon når vi ser bildene av de fem som fremdeles er savnet. Når tragedien inntreffer, svarer Norge som en stor familie, sa Stoltenberg.

Statsministeren sa under pressekonferansen at terroraksjonen var en brutal påminnelse om at terror også rammer nordmenn.

— Det er ikke første gang vi blir rammet av vold eller gisselaksjoner, men det er det er så langt vi har oversikt over, det største angrepet mot norske interesser i utlandet. Det er en brutal påminnelse om at vi også rammes av terror, og at terroren rammer blindt, sa statsministeren.

Kan det være aktuelt å operere annerledes i fremtiden?

— Vi vil hele tiden vurdere hvordan vi best forebygger og bekjemper terror, vi samarbeider tett med våre allierte, vi fikk informasjon fra våre allierte og vi ga selv og delte informasjon, sa Stoltenberg.

— Men når vi har denne type dramatiske hendelse bak oss, er det også en tid for å vurdere om vi skal gjøre noe annerledes.

Holmås' stefar savnet

Den ene av de fem savnede etter gisselaksjonen i Algerie er Tore Bech (58), stefar til utviklingsminister Heikki Holmås (SV). Statsminister Jens Stoltenberg fortalte under pressekonferansen at det var viktig at det ikke ble kjent at stefaren til utviklingsministeren var en av gislene.

— Heikki Holmås har tatt dette tungt, og jeg snakket med ham rett etterpå, onsdag. Det var viktig å ikke gå ut med det navnet, sa Stoltenberg.

— Heikki fortjener all den støtte han nå kan få. Jeg traff moren hans og resten av familien hans da jeg besøkte pårørendesenteret. Han er en pårørende som mange andre, og det kommer nærere når det er noen man kjenner.

Hva kunne skje dersom dette ble kjent?

— Det kunne ha blitt en krevende situasjon at stefaren til et regjeringsmedlem i Norge var et av de mulige gislene, og derfor var det viktig at navnet ikke ble offentliggjort.

Flagger på halv stang

I lys av hendelsene i Algerie vil bli flagget på halv stang ved alle Statoils anlegg i én uke fra mandag 21. januar, skriver Statoil på sine nettsider. Selskapet understreker at søkeaksjonen etter de savnede nordmennene fortsetter med «uforminsket styrke».

Dronning Sonja og kronprins Haakon ankom mandag formiddag pårørendesenteret i Bergen, der familiene til de savnede befinner seg. Statoil besluttet søndag å stenge senteret for mediene for å skjerme de pårørende. Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) ankom senteret en halvtimes tid før de kongelige.

Ifølge en kilde i det algeriske sikkerhetstjenesten ble 48 gisler drept i angrepet mot anlegget In Aménas. I tillegg er 32 gisseltakere drept. Letingen pågår fortsatt, og antall døde kan derfor stige ytterligere, understreker Reuters' kilde. Nyhetsbyrået AFP meldte tidligere søndag at til sammen 36 gisler og andre ofre var savnet eller bekreftet drept.