Norge

- Det er kommet veldig mange influensapasienter de siste dagene

Ahus venter sterk økning i antall påviste tilfeller av svineinfluensa i dag.

Det er ikke for sent å vaksinere seg mot influensa, og Folkehelseinstituttet oppfordrer alle i risikogruppen til å ta vaksinen. Foto: Olav Olsen

  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Influensasesongen er i gang for alvor, og denne gangen ser svineinfluensaen ut til å være på kraftig fremmarsj.

Særlig hos Ahus er pågangen av influensapasienter stor, og de to siste ukene fikk 84 personer påvist svineinfluensa ved sykehuset. Bare på nyttårsaften ble

Les også

14 nye tilfeller påvist

.

I dag vil tallet sannsynligvis bli høyere.

— Det er kommet inn veldig mange nye influensapasienter de siste to dagene, og vi er nå i gang med å få svar på prøvene. De vil sannsynligvis komme i ettermiddag, og vi kan vente at mange av disse har svineinfluensa, sier kommunikasjonssjef ved Ahus Geir Lindhjem.

Det ble ikke analysert prøver 1. januar. Derfor får ikke sykehuset oversikt over antall nye tilfeller før senere i dag.

Folkehelseinstituttet har tidligere sagt at toppen av årets influensaepidemi er ventet et stykke ut i januar. Svineinfluensaen (H1N1-viruset) er nå regnet som en del av sesonginfluensaen.

Fem er under intensivbehandling

For tiden ligger fem pasienter til intensivbehandling ved Oslo universitetssykehus. To personer ble innlagt 1. januar, og en av de fem er et barn.

- Vi opplyser ikke om deres tilstand, men det er klart at man er alvorlig syk når man ligger til intensivbehandling, sier pressevakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus.

Ifølge NRK er en av de fem fra Østfold.

Folkehelseinstituttet

Les også

analyserer nå prøver

for å finne ut om svineinfluensaviruset har endret egenskaper siden

Les også

det store utbruddet i 2009

, som kostet 32 nordmenn livet.

Venter ikke alvorlig utbrudd

Onsdag formiddag opplyser instituttet at de vil komme med en oppdatert vurdering av situasjonen senere onsdag. Ifølge NTB ventes ikke noe alvorlig utbrudd av svineinfluensa i år.

Torsdag i romjulen døde en

Les også

11 år gammel gutt fra Porsgrunn

på Rikshospitalet etter å ha fått påvist svineinfluensa.

Også i andre land har det de siste ukene blitt rapportert om økning i influensatilfeller, selv om influensa B ser ut til å være vanligst i Europa.

Andre steder i verden er interessen for svineinfluensa stor. Både det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua og spanskspråklige medier har omtalt dødsfallet på Rikshospitalet.

Anbefaler vaksine

Det er ikke for sent å vaksinere seg, og Folkehelseinstituttet anbefaler alle i risikogruppene — eldre, gravide og kronisk syke - å ta sesonginfluensavaksinen. Pandremix-vaksinen som 45 prosent av befolkningen tok i 2009, anses ikke lenger å være tilstrekkelig beskyttelse, siden nivået av antistoffer er lavt over tre år etter vaksinasjonstidspunktet.

Selv om langt flere mennesker dør av vanlig influensa (influensa A eller B), er svineinfluensaen spesiell fordi den i langt større grad kan forårsake død også blant unge mennesker som er friske fra før.