Farevarsel: Storm på vei

Meteorologisk institutt varsler om at store deler av landet får ruskevær søndag. Verst blir det i Nordland og Sør-Troms, hvor det er sendt ut farevarsel.

Det ventes kraftig vind i Nordland og Sør-Troms fra søndag kveld av. Arkivfoto fra Nyholmen i Bodø, 16. februar 2019.

Det ventes snø og vanskelige kjøreforhold flere steder. I Nordland og Sør-Troms bes folk om å sikre løse gjenstander og unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder.

– Fra tidlig søndag kveld ventes det nordlig liten til full storm. Det betyr at man kan forvente vindkast på opp mot 35 meter per sekund på de mest utsatte områdene, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til NTB.

Meteorologisk institutt advarer om at løse gjenstander kan blåse av gårde og at broer kan bli stengt. I tillegg kan strømforsyningen bli påvirket som følge av trær som kan knekke over strømledningene.

«Enkelte veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen», heter det i farevarselet.

Granerød forteller at vinden vil minke utover mandagen, først i Nordland.

– Samtidig kommer det nordavind over store deler av landet. Vi får bygevær fra Vestlandet og nordover, med sludd og snøbyger i indre og høyereliggende strøk, forklarer meteorologen.

Sør for Stad blir det færre byger og skiftende skydekke. Sør- og Østlandet ligger i le for vinden. Disse landsdelene får forholdsvis bra vær mandag. Søndagen starter ganske grått i denne delen av landet, med mulighet for tåke.

– Men det blir kanskje litt sol utover dagen. Det skal sprekke opp og bli bedre, sier Granerød.