- DAB gir dårlig lyd

Nå er det vitenskapelig bevist at DAB-teknologien (radio) ikke er spesielt god.

DAB-radioen gir ifølge en forskningsrapport fra Universitetet i Oslo ikke så god lyd som et godt FM-mottak.

Det kommer frem i en forskningsrapport fra Universitetet i Oslo.

Sverre Holm ved Institutt for informatikk har analysert frekvensområdet og stereobredden på DAB-lyd, og konklusjonen er at selv musikk kjøpt over nettet på iTunes har bedre lydkvalitet enn kanaler som Alltid Klassisk, som sender i DAB, skriver Forskning.no.

Han har kommet frem til resultatene ved å studere lyden fra en vanlig DAB—mottaker, ikke ved å analysere direkte målinger av signalet fra kringkasteren, før og etter kodingen.

Likevel mener han å kunne se frekvenskurvene hvordan koderen arbeider og hvordan lydsignalet blir påvirket av kodingen, skriver Forskning.no.

— Dårligere enn FM

Ifølge Holm, sendes de fleste radiokanalene over DAB med en datakapasitet på 128 kilobit/sekund. Han mener at DAB derfor faktisk er dårligere enn et godt mottak av vanlig FM-radio, og viser til lyttertester gjort av Audio Engineering Society fra 1998.

Holm skriver at ifølge disse lyttertestene ville lydkvaliteten i de fleste norske DAB-kanalene ligge i kategorien "irriterende", skriver Forskning.no.

Leder for digitalradioutvalget Hans Petter Danielsen sier til forskning.no at kringkasterne har et pragmatisk forhold til lydkvalitet, der markedet må få være med å bestemme.

Egne lydforsøk

NRKs sendesjef Oddvar Kirkbakk hevder at lydteknikere og programmedarbeidere har deltatt i subjektive lytterforsøk i et studio med dempede vegger og gode høyttalere.

Ifølge Kirkbakk viser testene at selv trenede lyttere under optimale forhold har vanskeligheter med å merke lydkvalitetstapet ved 160 kilobit/sekund, og bare kan høre kvalitetstapet på kritisk lydmateriale ved 128 kilobit/sekund.

Han tilbakeviser samtidig at radiokanalene sendes i 128 kilobit/sekund mesteparten av tiden. Dette skjer bare under distriktssendingene, da kapasiteten er fullt utnyttet, forteller Kirkbakk.