Norge

Boligprisene stiger kraftig

Boligprisene steg 2 prosent i februar.

Februar er tradisjonelt en måned hvor boligprisene stiger.
  • Jeanette Sjøberg

Les også:

2011 startet med en sterk prisutvikling i boligmarkedet, 7,6 prosent høyere enn januar året før.

Og veksten fortsetter i februar, med en oppgang på 2 prosent fra januar måned.

25 prosent over normalen

Prisene er nå 11,9 prosent over toppmåneden august 2007, men korrigert for inflasjon er prisene 1,6 prosent lavere enn toppen.

Vanlig prisoppgang for februar ligger på 1,6 prosent, noe som betyr at prisene nå har steget 25 prosent mer enn vanlig.

— Vi opplever nå veldig trykk i markedet på grunn av kraftig ubalanse mellom tilbud og etterspørsel. Det er mange flere som vil kjøpe enn selge, og dette skaper prispress, sier Christian V. Dreyer, leder for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Snittprisen på boliger ligger nå på 2,7 millioner kroner, noe som er den høyeste snittprisen vi har hatt.

Full fart i Stavanger

Boligene går fortsatt raskt unna. Det tar nå i snitt 33 dager å selge en bolig, totalt fem dager mindre enn det tok i januar.

I Stavanger går det aller raskest å selge bolig, med et snitt på 15 dager. I Tromsø går boligsalget tregest, med 78 dager i snitt for å selge bolig.

— Markedet i Tromsø er spesielt og har vært preget av et tregt marked. Nå ser det ut til at det begynner å røre på seg. Det er nok mye av forklaringen på den lange omsetningstiden. Boliger som har ligget lenge blir nå solgt, sier Dreyer.

Delte boliger stiger mest

Den største oppgangen er for delte boliger, med en oppgang på 3,3 prosent. Eneboliger har en oppgang på 3,1 prosent, mens leiligheter ble 1,5 prosent dyrere.

Boligprisstatistikken er utarbeidet av Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), i samarbeid med Econ Pöyry og FINN.

Nytt og dyrt

Mandag ble det lagt frem salgsstatistikk for nye boligprosjekter i østlandsområdet, som viste høy salgstakt for dyre leiligheter ved sjøen. Eksempelvis på Kavringen Brygge på Tjuvholmen, der det er solgt leiligheter i prisklasser opp til over 100 millioner kroner.

Les også

  1. Boligtilbudet krymper i storbyene

  2. Friskere takter i hyttemarkedet

Prisene for OBOS-leiligheter gikk opp 1,2 prosent i februar.

– Trenden fra januar, hvor vi hadde en prisstigning på over 6 prosent, fortsetter, sier konsernsjef Martin Mæland i en pressemelding.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook