Vikernes: Hitler og Quisling representerer «guddommelig godhet»

Varg Vikernes sitter nå i varetekt, mistenkt for terrorplanlegging. Bildene der han poserer med våpen, har Vikernes selv lagt ut som pressebilder for hans band Burzum.
  • Ingen tvil om at han mener det han skriver, sier Tor Bach i organisasjonen Vepsen.

I dag morges ble den kjente musikeren og drapsmannen

Les også

Varg Vikernes pågrepet for mistanke om terrorplanlegging

i sitt hjem i Frankrike, sammen med sin kone.

Vikernes har den siste tiden vært en aktiv blogger, med nye innlegg nesten daglig.

Franske myndigheter har sagt at ytringene på nettet var én av årsakene til arrestasjonen, kombinert med hans kones innkjøp av våpen.

Hans blogg Thulean Perspective er hovedsakelig fylt med motstand mot sivilisasjon, modernitet, innvandring og et ønske om et «europeisk Europa». Quisling og Hitler omtales som «guddommelig godhet», mens både Jesus og Leonard Cohen kalles «parasitter».

I det samme blogginlegget, skrevet 10. juli i år, skriver Vikernes at «Europa er i ferd med å dras ned i den skitne kloakken hvor resten av «menneskeheten» bor».

Neandertalerteorier

Sentralt på hans blogg står teorien om at europeere stammer fra neandertalere, i motsetning til mennesker fra andre deler av verden, som han mener stammer fra afrikanske Homo sapiens.

Denne teorien har han utviklet sammen med sin kone, som også er pågrepet for terrorplanlegging. Hun skal ha skrevet en bok om temaet, og de har lagt ut en video på Youtube, med en varslet DVD-utgivelse.

På bloggen skriver Vikernes at europeere er blonde og blåøyde fordi neandertalerne var det, og mener at menneskeheten har degenerert de siste årtusener. Neandertalerne var mer intelligente enn det moderne mennesket, mener Vikernes.

«Vi (europeere, journ.anm.) er intelligente, mye mer enn andre raser, fordi neandertalerne var mer intelligente enn andre menneskearter», skriver Vikernes på sin blogg.

Han skylder på prester og jøder for at «sannheten» om neandertalerne ble undertrykt, på samme måte som han mener sannheten om Hitler skal ha blitt undertrykt. «Det er vanskelig å slippe fri fra den jødiske løgnpropagandaen», skriver Vikernes.

I mars i år sammenlignet han innvandrere med brunsnegler: «I Norge dreper de invaderende mordersnegler hensynsløst – så hvorfor skal vi behandle andre invaderende arter annerledes? Vi må forsvare Europas natur, inkludert urbefolkningen, med alle tilgjengelige midler».

Forsvarer Breivik

Han har omtalt Anders Behring Breiviks handlinger som «et direkte resultat av kriminelle handlinger begått av mennesker som grådig søker makt», med henvisning til myndighetene. Han skal ha vært mottaker av Breiviks manifest, men er også kritisk til at 22. juli-terroren rettet seg mot etniske nordmenn, og ikke jøder.

At uttalelsene hans kan sjokkere mange, ser han ikke som et onde.

— Jeg forstår at det jeg sier kan sjokkere mange, men bare fordi de er blitt indoktrinert til å tenke at rasisme er en dårlig ting eller fordi de ikke vet at jeg har rett og at jeg bygger min rasisme på kunnskap som har blitt holdt skjult for dem av visse personer, sa Vikernes til radiokanalen La grosse i fjor.

- Har sagt dette i 20 år

Tor Bach i organisasjonen Vepsen, som overvåker voldelige og hatefulle miljøer, mener det ikke er noen tvil om at Vikernes mener det han skriver og sier.

— Dette er ting han har sagt i 20 år, ikke minst når det gjelder den voldsomme antisemittismen, sier Bach.

Han sier at han ikke har noe grunnlag for å mene noe om hvorvidt Vikernes har hatt seriøse planer om å gjennomføre et terrorangrep, men påpeker at Vikernes i 1994 ble dømt for drap på sin bandkollega, samt fire kirkebranner.

— Dette er en drapsdømt person, som i ettertid har forsvart drapene, som har bygget opp en europeisk nazibevegelse fra fengselet, med en menneskefiendtlig og voldsfremmende ideologi, som kritiserer Breivik for å ikke angripe jødene, og som tror på en pengermansk, hedensk versjon av nasjonalsosialismen. Slikt sett er jeg ikke overrasket, sier Bach.

- Et idol

Han mener Vikernes har kontakt med meningsfeller blant annet via nettet.

— Han er et idol for pangermanske, hedensk motiverte nasjonalsosialister. Disse finnes i flere land, og han har også hatt kontakt med tyskere som også har begått drap. Kretsene og grupperingene skifter navn, men menneskene med disse meningene eksisterer fortsatt, sier Bach.

Av det norske black metal-miljøet på 90-tallet, er det stort sett bare Vikernes som fortsatt dyrker denne ideologien, mener Bach.

— 90-tallets norske satanister er i dag skallede familiefedre, og de som fortsatt driver med musikk, vinner Spellemannpriser. Miljøet er blitt voksent, mens Vikernes og for eksempel tyske, drapsdømte Henrik Möbus har fortsatt med sin ideologi, som også er blitt mer politisert, sier Bach.

Han stusser likevel over at Vikernes skal ha planlagt et stort terrorangrep med de våpnene som nå er beslaglagt.

— Fire 22.kalibers geværer er ikke akkurat noe du kan begå en massakre med, sier Bach.