Norge

Aktor ber om tolv års forvaring i Varhaug-saken

Aktor legger ned påstand om tolv års forvaring for 18-åringen som er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i Rogaland.

13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet drept natt til 30. juli 2018. Aktor i saken ba tirsdag om tolv års forvaring for den tiltalte 18-åringen i saken. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

  • NTB

Statsadvokat Nina Grande før rettssaken mot 18-åringen som er tiltalt for drap på 13 år gamle Sunniva Ødegård startet i Jæren tingrett i Sandnes. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Minstetiden er på åtte år.

Det kom fram i Jæren tingrett da statsadvokat Nina Grande holdt sin prosedyre tirsdag, ifølge NRK.

– Han har i flere år vært opptatt av vold og tortur. Det er en reell og nærliggende fare for at han på nytt vil begå alvorlig voldskriminalitet, sa statsadvokaten.

Det er allerede berammet ankesak i lagmannsretten i desember. Alt tyder på at dommen fra tingretten vil bli anket av en av partene. En av grunnene til dette er at spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet har vært sentralt under rettssaken.

Bistandsadvokat for Sunniva Ødegårds familie, Harald Øglænd, har bedt om 700.000 kroner i oppreisningserstatning til foreldrene, ifølge Stavanger Aftenblad.

– Fullstendig uforståelig

Han sa under sin avslutningsprosedyre i retten at normen for oppreisningserstatning for etterlatte etter forsettlig drap er 200.000 kroner, og mener summen i denne saken må være høyere blant annet på grunn av grovheten i saken. Han ba derfor om 350.000 kroner til hver av foreldrene.

– Datteren til mine klienter ble drept på en grusom måte. Selve motivet er fullstendig uforståelig. At tiltalte selv sier at avdøde var et tilfeldig offer, gjør dette enda mer uforståelig for foreldrene, sier Øglænd.

Han mener at det ikke er grunnlag for å lempe på erstatningsbeløpet på grunn av den tiltaltes unge alder, og sier også at han er enig med aktors påstand om straff.

Tilregnelighet sentralt

På grunn av spørsmålet om den tiltaltes tilregnelighet, er det utarbeidet tre sakkyndige rapporter om 18-åringens mentale tilstand på gjerningstidspunktet. Den siste av disse er datert 30. april.

Ifølge Aftenbladet er konklusjonen at 18-åringen befant seg i en rusutløst psykose da 13 år gamle Sunniva Ødegård ble drept. Men siden psykosen var utløst av selvpåført rus, er ikke tiltalte å anse som utilregnelig på gjerningstidspunktet.

Forsvareren til tiltalte, advokat Tor Inge Borgersen, skal senere tirsdag holde sin prosedyre hvor han vil legge ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Avkreftet grunnleggende psykose

Borgersen spurte under rettssaken de sakkyndige om det kan tenkes at 18-åringen i tillegg til rusutløst psykose, kan ha hatt en grunnleggende psykose. Det avkreftet de.

Rettssaken startet 15. mai. Tiltalte var 17 år da drapet skjedde.

18-åringen har erkjent å ha drept Sunniva Ødegård, men erkjenner ikke straffskyld. 13-åringen ble funnet drept natt til 30. juli 2018, like ved sitt hjem.