Norge

Smitten i drikkevannet på Askøy kommer trolig fra dyreavføring

Askøy kommune har fått svar på prøvene av det kommunale drikkevannet. Forurensingen skyldes trolig avføring fra dyr, melder VG.

  • NTB

Prøvesvarene fra vannet i Askøy er klare.

– Svaret fra analysen er at det er overveiende sannsynlig at avføringen stammer fra dyr, sier varaordfører Bård Espelid til VG.

Om lag 2.000 innbyggere i Askøy er blitt syke etter at det ble funnet store konsentrasjoner av tarmbakterier i et høydebasseng på Øvre Kleppe i kommunen. 65 av dem har også måttet legges inn på sykehus.

Det er ikke kjent hva slags dyr det er snakk om, men tidligere i uken ble det funnet avføring fra hund og hjort på taket av det omstridte høydebassenget.

Drikkevannsskandalen har pågått i flere uker, men i går opplyste varaordføreren at antallet askøyværinger som antas å ha blitt syke i forbindelse med smitten i vannet, har gått ned.

Legevakten i kommunen har nå normal bemanning, sa Espelid til NTB lørdag.

Les også

300.000 kan miste drikkevannet i løpet av timer. Se hvordan problemet skal løses.

Etteråring døde

Ettåringen fra Askøy som døde forrige uke, var smittet av tarmbakterien Campylobacter. Det bekreftet nylig fylkeslegen i Vestland overfor Bergens Tidende.

Det er fortsatt ikke kjent hva som var årsaken til at den ett år gamle gutten døde.

Fylkeslegen åpnet tilsyn som følge av dødsfallet. Det jobbes nå med å hente inn opplysninger i saken, blant annet om ettåringens helsetilstand før han ble syk.

Og selv om man nå kan være nær et svar på hva som er smittekilden, må Askøyværingene fortsatt være innstilt på å koke vannet sitt.

– Realistisk sett snakker vi om fem-seks uker før vi kan friskmelde vannet, sier varaordfører Bård Espelid til Bergens Tidende.

Les også

62 kommuner ga påbud om å koke vann: – Folk sitter allerede på toalettet når kommunen sender varsler om at vannet er farlig.

Listhaug-besøk

Torsdag ble det kjent at en 72 år gammel kvinne fra Askøy er død. Kvinnen ble lagt inn med mage- og tarmsymptomer i helgen, og har fått påvist smitte av Campylobacter-bakterien.

Kvinnen hadde alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Også i dette tilfellet har fylkeslegen åpnet tilsyn.

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) skal mandag besøke Askøy for å få en redegjørelse av kommunen om smitteutbruddet.

Torsdag sa Listhaug at hun vil iverksette en landsomfattende kartlegging av drikkevannet i alle landets kommuner.

Les mer om

  1. Vann og avløp
  2. Askøy kommune