Uno-X legger alle planer for nye hydrogenstasjoner på is

Det kan ta mange uker før eierne av de 160 hydrogenbilene som ruller rundt på norske veier, igjen får fylt biltanken etter eksplosjonen i Sandvika mandag. Uno-X dropper foreløpig tre planlagte stasjoner i Bergen og Trøndelag.

Det er ikke mulig å få kjøpt Hydrogen på Uno-X-stasjonen ved Hvam i Skedsmo.
  • Arve Henriksen

Det bekrefter Jens Haugland, daglig leder i Uno-X, overfor Aftenposten.

Mandag gikk noe fryktelig galt da det som trolig var en hydrogentank eksploderte ved en Uno-X-stasjon i Sandvika i Bærum kommune. Saken er nå under etterforskning, men hverken politiet eller ledelsen i Uno X ønsker å spekulere på noen årsak.

– Jeg ønsker ikke å spekulere på hva som kan ha skjedd. Samtidig beklager jeg den situasjonen som har oppstått, den var skremmende både for oss og omgivelsene, sier Haugland.

Kraftig aksjefall for hydrogenselskap

Eksplosjonen har ført til at Uno X har stengt sine tre hydrogenstasjoner i påvente av konklusjonen fra etterforskningen. I praksis betyr dette at det ikke finnes fyllemuligheter til private hydrogenbiler.

Hydrogenselskapet Nel, som har levert systemet som produserer og fyller hydrogen på Uno-X-stasjonene, har i tillegg stengt flere andre stasjoner i Danmark og andre land. Tirsdag falt Nel-aksjen 18 prosent, ifølge E24.

Parallelt har Toyota og Hyundai i Norge stoppet salget av hydrogenbiler i påvente av mer informasjon om hydrogeneksplosjonen.

– Hva er ditt råd til folk som nå ikke får fylt opp hydrogenbilene sine?

– Jeg er veldig ydmyk og beklager de ulempene som eierne nå opplever. Samtidig er det slik at sikkerhet er vår fremst prioritet, og etter hendelsen mandag er det viktig for vår virksomhet at vi skal formidle energi på en sikker måte, sier Haugland.

– Kan dette bli en permanent nedstengning?

– Vi feller ingen endelig dom over hydrogen, sier han.

Etablert med offentlige millioner

Onsdag kveld sier Haugland til Aftenposten at det per nå ikke er aktuelt for Uno-X å etablere nye hydrogen-utsalg i Bergen, Trondheim eller Stjørdal, slik det var planer om.

Stasjonene er etablert i et partnerskap Uno-X har inngått med hydrogenselskapene Nel og Nippon Gases (hvis norske avdeling tidligere het Praxair, med røtter i Yara og Norsk Hyodro).

Haugland forklarer at etableringen av hydrogenstasjonene er finansiert med en kombinasjon av private milder og offentlige tilskudd fra Enova.

– Opptil 40 prosent av etableringskostnadene er finansiert av Enova, sier han.

For et halvt år siden ga Enova 24 millioner kroner i støtte til etableringen av fire nye hydrogenstasjoner.

Les også

Oslo kan få utslippsfrie drosjer innen 2023

– Hvor lenge vil stasjonene blir stengt?

– Jeg skjønner hvorfor mange er opptatt av å få svar på det, men akkurat nå må vi forholde oss til politietterforskningen.

– Et naturlig spørsmål

Er det forbundet med større risiko å fylle en hydrogenbil enn en vanlig bensinbil?

– Det er et naturlig spørsmål etter en hendelse som dette, men jeg vil som sagt vente med å uttale meg om dette før vi har et endelig svar på hva som har skjedd. Jeg beklager at jeg må være vag på dette spørsmålet.

– Frykter du konsekvensene av det du nå sier?

– Det eneste jeg er opptatt av, er at våre kunder skal oppleve det som sikkert å handle energi hos oss. Nå har det oppstått en situasjon som åpenbart ikke har vært bra. Vi satte umiddelbart krisestab og har jobbet systematisk for å komme til bunns i dette.

– Har det vært tilsvarende eksplosjoner tidligere ved noen av hydrogenstasjonene?

– Ikke etter det vi kjenner til.

Eksplosjonen ved Uno X-stasjonen i Sandvika kunne høres langt unna.

– Vanskelig å være cowboy i Norge

Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at det pr. 31. mars i år var 160 hydrogenbiler registrert som personbiler på norske veier. Totalt er det 2,7 millioner registrerte kjøretøyer i Norge.

Forskningsleder i avdeling for gassteknologi ved Sintef, Sigmund Østtveit Størset, uttalte mandag at hydrogen i tanker på stasjonene oppbevares under høyt trykk. For at det skal bli en eksplosjon og oppstå brann, må det ha vært en lekkasje og en antennelseskilde involvert – i tillegg til oksygen.

Kommunikasjonsleder Steinar Aasen i Norsk Hydrogenforum mener imidlertid at det ikke er større risiko forbundet med fylling av hydrogen enn eksempelvis bensin.

– Norge er et ganske gjennomregulert land, så det er vanskelig å være cowboy i Norge. Du får derfor ikke selge hva du vil til befolkningen. Både direktorater og alt mulig annet har vært inne for å godkjenne disse stasjonene. Jeg håper derfor det viser seg at dette er en kurant sak, slik at utbyggingen av stasjoner vil fortsette. Det er det som er avgjørende for at folk skal kjøpe seg hydrogenbiler, sier Aasen.

Bedre rekkevidde

Det var en hydrogentank som eksploderte på en Uno-X-stasjon i Sandvika mandag. Tirsdag var politi, brannvesen og representanter fra Uno-X-stasjonen til stede for undersøkelser.

I dag finnes det kun to bilprodusenter som tilbyr hydrogenbiler i Norge, Toyota og Hyundai.

– Hva er fordelen med en hydrogenbil sammenlignet med en elbil?

– Først og fremst rekkevidden. På noen av modellene har du en rekkevidde på 600 kilometer. De har også noen flere fordeler, mer lik de betingelsene elbilene hadde helt i starten. Og når tanken er tom, kan du bare svinge innom stasjonen og fylle i løpet av noen minutter, før du er tilbake på veien.

Les også

Ny studie: Elektriske hurtigbåter på Oslofjorden om fem år

– Er det billigere fylle hydrogen enn det er å lade en elbil?

– Ikke hvis du har mulighet til å lade hjemme. Men så har du lengre rekkevidde.

– Likevel er hydrogenbilene dyrere i innkjøp?

– Nå kan du få en elbil helt ned til 200.000 kroner, mens du må opp i 500.000 for en hydrogenbil, men det har med volum på produksjonen å gjøre. Nå har elbilene forlatt startblokken og fått volum på produksjonen. Da klarer de også å produsere billigere biler.

– Det er 160 biler på norske veier i dag, hva tror du situasjonen er om ett år?

– Alt avhenger av utbyggingen av stasjoner. Å ha en hydrogenbil i garasjen som du ikke får brukt, er kun for spesielt interesserte, sier Aasen.

– Det er helt tragisk

Leder i Norsk Hydrogenbilforening, Ulf Hafseld, sier til DN at de er blitt nedringt av fortvilte hydrogenbileiere som nå ikke vet hva de skal gjøre etter at Uno Xs tre hydrogenstasjoner nå er stengt.

– Det er helt tragisk. Situasjonen den siste tiden har allerede vært svært dårlig, og så kommer dette i tillegg. Mange er nå i en vanskelig situasjon og spør om det finnes andre steder å fylle, sier Hafseld.

Avisen har også snakket med Asko Midt-Norge, som er den eneste hydrogenstasjon utenom de tre til Uno-X. De har også valgt å stenge inntil videre.

– Vi tok kontakt med Nel mandag kveld og ba om råd. De anbefalte oss da ganske raskt å stenge stasjonen inntil videre, og det gjorde vi samme kveld, sier direktør Jørn Arvid Endresen i Asko Midt-Norge til DN.