Norge

Facebook må snu etter norsk klage

Nettsamfunnet Facebook må gjennomføre flere endringer med betydning for personvernet, etter klager fra blant annet det norske datatilsynet.

FS00008677.jpg
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Det er det irske datatilsynet som har gjennomført en større granskning av Facebook. Det skjer blant annet etter at det norske datatilsynet, som fronter en nordisk gruppe, tidligere i år utarbeidet er rapport om Facebook. Rapporten er en direkte følge av at både norske og irske tilsynsmyndigheter har mottatt en rekke klager på Facebook.

Les også

Snart vil all informasjon om deg bli synlig på Facebook

Spørsmål

På bakgrunn av denne rapporten ble det fra det norske Datatilsynet sendt 41 spørsmål til Facebook, etterfulgt av et møte i Dublin med representanter for selskapet. Samtidig ble det gjennomført et møte med direktøren i den irske personvernmyndigheten for å komme med innspill til en granskning som de irske datatilsynet hadde planlagt.

Hensikten med tilsynets granskning av Facebook var å sjekke hvordan selskapet behandler brukernes personopplysninger.

Nå foreligger rapporten, en 150 siders lang rapport med forslag til en rekke ulike forbedringer.

Endrer

Resultatet har ført til at Facebook nå vil gjennomføre en rekke endringer som vil styrke personvernet til brukerne av nettsamfunnet. Dette gjelder blant annet bedre kontroll med hvilke opplysninger som utleveres til tredjeparter, bedre informasjon om hvilke opplysninger Facebook faktisk har om den enkelte bruker, mer fokus på sletting av opplysninger– uten unødvendige forsinkelser, mer informasjon og åpenhet om hvordan personopplysningene brukes til markedsføringsformål og bedre kontroll over tagging og ansiktsgjenkjenning.

Grundig

— Vår irske søsterorganisasjon har gjort en grundig og skikkelig jobb. Den avtalen som nå er inngått viser hvor viktig det er å holde et kontinuerlig press mot Facebook. Jeg vil særlig understreke hvor viktig det er at brukerne i størst mulig grad skal ha kontroll over egne personopplysninger. De skal også gis enkel og god informasjon om hvordan opplysningene håndteres i Facebooks system, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet i en pressemelding.

I januar skal det norske datatilsynet i et nytt møte med Facebook, da i Oslo.

Dialog

– Jeg ser fram til en å diskutere avtalen som nå er inngått direkte med Facebook. Sosiale medier er en viktig satsing for Datatilsynet, og vi legger stor vekt på å fortsette dialogen med Facebook. Vi vil selvsagt også ha dialog med det irske datatilsynet i fortsettelsen, sier Thon.

Les også

  1. Facebook publiserer alt

  2. Vil se hvordan det går