Norge

Ruter innfører maksbegrensning på antall passasjerer

Ruter skal nå markere hvor mange passasjerer som kan være om bord på buss, trikk, T-bane og båt. Nye merker vil vise hvor folk har lov til å sitte og stå.

Denne uken ble T-banevogner og trikker desinfisert. Nå innfører Ruter maksbegrensning på antall passasjerer. Foto: Ørn Borgen, NTB scanpix

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

For å hjelpe passasjerene til å overholde en meters avstand vil transportmidlene bli tydelig merket med hvor mange passasjerer som kan være om bord på buss, trikk, T-bane og båt.

Det vil også bli merket hvilke seter passasjerene kan sitte på, og hvor de kan stå om bord, skriver Ruter i en pressemelding.

Dette vil innebære redusert kapasitet om bord.

Les også

Oppfordrer til månedskort-dugnad, frykter at krisen skal velte Ruters økonomi

Flere tiltak

Ruter vil den nærmeste tiden iverksette flere tiltak for å hjelpe passasjerene til å holde avstandsregelen på en meter.

 • Det vil bli hengt opp plakater på dørene til transportmidlene, som angir hvor mange passasjerer det er plass til om bord.
 • Informasjonsskjermene om bord i bussene og båtene vil tas i bruk for å minne om en meters avstand og plassbegrensning.
 • Høyttalermelding om bord vil tas i bruk for å minne om en meters avstand og god spredning i vognene/bussene.
 • Høyttalermelding på T-banestasjoner vil tas i bruk for å minne om en meters avstand og god spredning i vognene, eventuelt at man må vente på neste avgang dersom det er mange passasjerer om bord.
 • Avviksmeldinger på ruter.no og i reiseplanlegger vil minne om en meters avstand og plassbegrensning.
 • Ruter.no er oppdatert med nye retningslinjer for kundene.
 • Merking av seter og gulv vil gradvis skje for tydelig å angi hvor passasjerene kan sitte og stå.

– Med denne kapasitetsbegrensningen er det ekstra viktig at anbefalingen om å ikke reise kollektivt om du ikke må, blir fulgt. Nå skal både elever og folk med kritiske og viktige samfunnsfunksjoner ha prioritet til å reise til og fra jobb og skole, sier Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter.

Les også

Ruters billettkontroll er tilbake onsdag

Passasjerene er på vei tilbake

Siden mandag 27. april har Ruter kjørt etter ordinær rutetabell etter flere uker med redusert tilbud.

Kapasiteten om bord er imidlertid sterkt redusert. Samtidig er det allerede en klar økning i kunder som reiser kollektivt. Transportbehovet vil øke etter hvert som stadig flere elevgrupper får vende tilbake til skolen, og flere samfunnsfunksjoner åpner igjen.

Betyr det at folk kan bli nektet ombordstigning?

– Vi har tillit til at befolkningen følger rådene fra myndighetene, noe som også innebærer å holde minst en meters avstand til hverandre. Så i utgangspunktet er dette et tillitsbasert tiltak. Hvis reglene ikke blir respektert, så må vi gjøre nye vurderinger, svarer Knut-Martin Løken, pressevakt i Ruter.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Ruter