Bortførte barn funnet i god behold

De to barna som ble kidnappet på Hadeland i går, er funnet i god behold i et hus i Hønefoss, opplyser politiet. Barnas far er pågrepet.

Politiet satte i går opp vegsperringer i håp om å få stoppet kidnapperne. Her en poitisperring fra riksvei 4 i Nittedal i Akershus. FOTO: SYNNE SØHOEL

— Vi kan bekrefte at to barn er funnet i god behold i et hus i sentrum av Hønefoss. De er tatt hånd om av barnevernet, bekrefter operasjonsleder Arne Ødegaard i Norde Buskerud politidistrikt overfor Aftenposten.no.

Tre nye personer er pågrepet i saken, sier informasjonsmedarbeider Tom Pettersen i Vestoppland politidistrikt til Aftenposten.no.

En av de tre pågrepne er barnas far. Han ble pågrepet i forbindelse med en planlagt politiaksjon mot et hus i sentrum av Hønefoss. Det var tips fra publikum som førte til funnet av jentene.

— Politiet er svært glade for at barna er funnet, og vi takker alle som har medvirket. Mediene har vært til meget god hjelp for å få inn opplysninger, sier Pettersen.

Påtaleleder i Vestoppland politidistrikt Linn Hilde Fosso uttaler seg etter at de to barna kom til rette onsdag formiddag. FOTO: SCANPIX

— En vellykket aksjon

Pågripelsene skjedde klokken 11.20 onsdag formiddag. Politiet innkalte klokken 12 onsdag til en pressekonferanse for å redegjøre for hendelsene. Politiet betegner aksjonen i Hønefoss som vellykket.

— Flere mann rykket inn. Aksjonen var planlagt. Barnevernet var med politiet under aksjonen. Det er all grunn til å tro at faren er pågrepet, sier politiinspektør Linn Hilde Fosso ved Vestoppland politidistrikt, ifølge nrk.no .

Publikums hjelp var avgjørende for å få et gjennombrudd i saken.

— Det er årsaken til at vi har et godt budskap å komme med i dag. Det var direkte tips fra publikum som førte til at vi fant barna, sier Petterson til hadeland.net.

Klappjakt

Det var klokken 10.30 tirsdag at to maskerte menn kidnappet jentene på ett år tre år fra Gran frivillighetssentral i Brandbu. Mennene brukte pepperspray og elektrosjokkvåpen mot barnas mor og to ansatte i barnevernstjenesten.

Jentene var i beredskapshjem i Gran kommune, men hadde samvær med sin mor under oppsyn av barnevernet da de ble kidnappet.

Mennene forsvant med barna i en blå Saab. Klokken 13.45 ble en blå Saab stanset og mennene i den ble pågrepet på E6 utenfor Sarpsborg.

Politiet etterlyste samtidig en sort Volvo, som var observert på Hadeland.

Like før klokken 18 ble en Volvo av den etterlyste typen stanset på Sollihøgda. Føreren av bilen, som hadde to barneseter, ble pågrepet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det var her, i lokalene til Frivillighetssentralen på Gran, de to barna ble kidnappet. FOTO: SYNNE SØHOEL

Faren etterlyst

Jentenes far ble i går etterlyst internasjonalt.

Mennene som ble pågrepet i går, skal ha samme nasjonalitet som jentenes foreldre.

En av de tre som ble pågrepet tirsdag nekter onsdag for å ha noe med saken å gjøre.

— Han avviser at han har hatt noen som helst befatning med denne saken. Han har forklart seg en del omkring sine bevegelser 21. juni og hvor han oppholdt seg. Det er ikke noe påfallende med det han forteller her. Han avviser også at han kjenner til navnene i saken, sier mannens forsvarer, Harald Otterstad, til Aftenposten.no.

Saken oppdateres.