- Vi har ingen anelse om hvor barna er

Resultatløs leting i natt etter de to småjentene som ble brutalt kidnappet i Brandbu i Hadeland tirsdag. Politiet har pågrepet tre menn, men har etterlyst barnas far.

Politiet har jobbet for fullt gjennom natten med alle tilgjengelige ressuser, og med bistand fra Kripos. Tirsdag morgen er jentene på ett og tre år ennå ikke funnet, etter at de ble brutalt bortført av maskerte menn på Hadeland i Oppland i går.

— Vi holder alle muligheter åpne, og har per nå ingen anelse om hvor barna befinner seg. Vi har ingen spor, og leter bredt på ulike steder, sier informasjonsrådgiver Tom Pettersen i Vestoppland politidistrikt til Aftenposten.no ved 08-tiden onsdag.

Han kan ikke si noe nærmere om hvor politiet leter etter jentene, eller hva som de tre mennene som ble pågrepet tirsdag har sagt i avhør.

— Vi tenker nå på barnas sikkerhet, sier Pettersen.

Har ikke kommet i kontakt med faren

Tre menn ble tirsdag pågrepet i saken, og jentenes far er etterlyst internasjonalt. Politiet har ennå ikke kommet i kontakt med faren, opplyser operasjonsleder Marianne Brun til Aftenposten.no tirsdag morgen.

— Han har ikke meldt seg, og vi vil ha tak i ham for å snakke med ham, sier informasjonsrådgiver Pettersen.

Det vil bli vurdert varetektsfengsling av de pågrepne utover formiddagen.

Politiet ber fortsatt om at de som kan ha opplysninger om saken tar kontakt på telefon 02800.

Det var her, i lokalene til Frivillighetssentralen på Gran, de to barna ble kidnappet. FOTO: SYNNE SØHOEL

Fører anholdt

Politiet etterlyste tidligere tirsdag en svenskregistrert sort Volvo Cross Country stasjonsvogn med sotede ruter, som de mener kan være brukt i forbindelse med kidnappingen av de to barna i Brandbu på Hadeland tirsdag formiddag.

Like før klokken 18 tirsdag ble en sort Volvo av samme type som politiet etterlyser, stanset av politiet på Sollihøgda.

— Vi har stanset en bil med en mann bak rattet på Sollihøgda. Vi jobber nå med å sjekke dette sporet, men kan ikke si om vedkommende har tilknyting til saken ennå , sier påtaleleder Linn Hilde Fosso ved Vestoppland politidistrikt.

Fosso påpeker at politiet ikke har registreringsnummeret på volvoen, og at de derfor ikke vet nøyaktig hvilken bil de leter etter.

Men føreren skal ha samme nasjonalitet som de andre involverte i saken, og det er to barneseter i bilen som ble stanset. Føreren av bilen er anholdt. Han blir fraktet til politiet på Gran.

Thorbjørg Aschim er nærmeste nabo til Gran frivilligsentral og ble vitne til bortførelsen. Se videoen under.

Faren etterlyses

Politiet jobber med å få tak i faren til de to kidnappede barna. Moren og faren, begge kurdere, er bosatt henholdsvis i Vestoppland og Østfold.

— Vi har foreløpig ikke lykkes i å komme i kontakt med faren, sier Fosso.

Nå etterlyser politiet faren:

- Vi har et sterkt ønske om å komme i kontakt med faren. Jo lengre tid som går, jo mer interessant blir det for oss å få tak i ham, sier Fosso.

- Dreier det seg om en familiesak?

- Det dreier seg om interne forhold, ja, det gjør det, bekrefter politioverbetjent Jostein Skancke ved Gran og Lunner lensmannskontor.

Brukte elektrosjokkvåpen og pepperspray

Det var ved 10.30-tiden at to maskerte menn stormet inn i Gran frivillighetssentral i Brandbu og kidnappet de to jentene på ett og tre år, som hadde samvær med sin mor.

Samværet skjedde under påsyn av personell fra barnevernstjenesten.

De to maskerte mennene brukte elektrosjokkvåpen og pepperspray mot moren og de ansatte i barnevernstjenesten, og forsvant i en blå Saab.

Det var denne bilen de to satt i da de ble pågrepet på E6 ved Grålum utenfor Sarpsborg ved 13.45-tiden. De pågrepne, to menn i 30-årene, er kurdere fra Irak, ifølge NRK.no.

Fosse vil ikke uttale seg om tilknytningen de to pågrepne har til jentenes foreldre. Mennene ønsker ikke å la seg avhøre før de får utnevnt forsvarer.

Fant moren bevisstløs

Da Irene Thoresen, leder ved frivillighetssentralen, tok seg inn i rommet hvor kidnappingen fant sted, fant hun

Les også

Fant moren bevisstløs på gulvet

bevisstløs på gulvet. Hun skal ha blitt bedøvet med gass og strøm.

Den ene ansatte fra barnevernet hadde blitt lagt i gulvet, også han hadde blitt utsatt for elektrisitet. De maskerte mennene hadde da tatt med seg barna og kjørt vekk fra stedet.

Bekrefter hendelsen

Barna har bodd i beredskapshjem i Gran kommune gjennom Gullhella barnevernsenter. Der har de bodd siden jul, opplyser Morten Johansson ved Gullhella.

— Vi kan bekrefte hendelsen, utover det har vi taushetsplikt. Vi regner med at barnevernet vil anmelde dette og at det blir en politisak, sier Åse Kopperud ved Bufetat region Øst.

Aftenposten.no har vært i kontakt med beredskapshjemmet, som sier at de ikke har anledning til å uttale seg.

Det er barnevernstjenesten i Fredrikstad kommune som har ansvar for saken. Aftenposten.no har ikke lykkes å komme i kontakt med sjefen for barnevernet i kommunen.