Norge

Desperat jakt på asylmottak i nord – må bo i telt

Nå varsler UDI at de jobber med å åpne et nytt ankomstsenter med 500 plasser i Kirkenes. Det kommer nå så mange asylsøkere over grensen fra Russland at de må innkvarteres i telt mens de venter på å bli registrert og sendt videre.

 • Ntb
 • Petter Winther
 • Thomas Olsen
  Journalist

— Det kommer flere og flere. Det ser ikke ut som det vil roe seg den nærmeste tiden, sier Stein Kristian Hansen, politioverbetjent i Østfinnmark politidistrikt til NTB.

Kristean Diar og familien har reist via Russland for å komme til Norge. Tirsdag kom de til Storskog grensestasjon i Finnmark.

På Storskog grensestasjon utenfor Kirkenes anslår de at så mange som 5000 asylsøkere kan komme over grensen før utgangen av 2015. Hittil i år har det kommet 1200 migranter og asylsøkere til Norge fra Russland. I fjor kom det 20. Bakgrunn:

Kan bli nødt å chartre egne fly

Statoils boligrigg utenfor Hammerfest skal nå huse flyktninger som har krysset i nord.

UDI region nord jobber døgnet rundt med å finne innkvarteringsmuligheter. Det skjer i samarbeid med operatører — særlig Hero Norge, som den siste uken har åpnet to nye akuttmottak i nord. Det er ikke lenger hotellsenger å oppdrive i Øst-Finnmark. - Det kan bli aktuelt å chartre fly for å fortløpende sende asylsøkere sørover til ledige mottak, forteller rådgiver i UDI, Sigurd Jo til Aftenposten.

Det største problemet nå er å klare å bemanne flere aktuelle mottakssteder, medgir UDI. Men Jo opplyser at det allerede er åpnet eller vil bli åpner akuttmottak en rekke steder i nord de neste dagene:

 • Neiden. Neidenhotell utenfor Kirkenes - brukes til akuttovernatting
 • Skibotn - Brennfjell leir. Det jobbes med å åpne leiren som mottak. Rundt 100 plasser. Jobber med å finne ansatte til å drive mottaket.
 • Hammerfest. Onsdag ankom over 100 asylsøkere. Innkvartert på Kultursenteret i sentrum, men skal bo på Statoils boligrigg på Rossmolla utenfor sentrum.
 • Nordreisa . Storslett hotell er åpnet som akuttmottak.
 • Sulitjelma - Sulitjelma Hotell. 150 senger. Driftes av Hero Norge AS.
 • Svolvær - Vestfjord Hotell er omgjort til akuttmottak med 80 plasser. Driftes av Hero Norge AS.

Se oppdatert kart med alle mottak som har åpnet den siste måneden - og hvor det planlegges nye mottak over hele Norge.

Brennfjell leir i Skibotn blir akuttåpner for flyktninger

Får hver femte asylsøkerLeder for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvigne og UDI-direktør Frode Forfang møtte mandag kveld pressen på Storskog. Her varslet Forfang etableringen av et nytt transittmottak i Kirkenes, skriver Nordlys.

Forfang gjorde det klart at UDI vil styrke mottakskapasiteten i Kirkenes. I dag er det Fjellhallen i Kirkenes sentrum som fungerer som transittmottak. Kapasiteten er bare 150 mennesker og det er ikke lenger tilstrekkelig.

— Vi ønsker å etablere et mottak tilsvarende Råde, som har 1.000 plasser. Det arbeidet er i gang, og vi får bistand fra sivilforsvaret i den oppgaven, sier Forfang.

UDI presiserer onsdag kveld at mottaket ikke vil være like stort som det i Råde, og at det mest sannsynlig vil dreie seg om 500 plasser.

— Hver femte asylsøker som kommer til Norge, kommer nå over denne grensen. Det er ikke en oppgave som lokalsamfunnet kan ta alene, sa Forfang.

- Flyr i Russland

Problemet for norske myndigheter og UDI er at kapasiteten i Kirkenes og Sør-Varanger er sprengt. Derfor blir det en utfordring å huse alle som krysser grensen i løpet av dagen. De fleste flyavgangene og Hurtigrute-forbindelsene er på dagtid. På kvelden er det ingen mulighet til å transportere mange flyktninger raskt sørover.

Og UDI sliter med å beregne hvor mange som vil dukke opp på grensen ved Storskog.

— Vi får aldri mer enn en dags varsel om hvor mange som kommer. De som kommer over grensen har gyldige papirer og kan fly opp til Murmansk og krysse grensen i løpet av en dag, forteller Jo i UDI.

Ifølge The New York Times opplyser 78 prosent av flyktningene over Storskog at de er fra Syria.

Denne «arktiske flyktningruten» blir nå sett på som en billig og lite risikabel fluktrute til Norge. For gruppen som kommer direkte fra Syria, går ruten fra Damaskus i Syria til Beirut i Libanon med drosje, så med fly fra Beirut til Moskva og derfra med fly eller tog fra Moskva til Murmansk. Fra Murmansk går turen videre til grensebyen Nikel, åtte kilometer fra grensen til Norge. Siste etappe går med drosje med sykkel i bagasjerommet.

Ifølge avisen The Moscow Times, koster hele reisen rundt 1.600 dollar. Det er langt rimeligere og mindre farlig enn ruten via Tyrkia over Middelhavet.

Vi er ikke de eneste som får flyktninger på besøk:

Les også

Dette er de enorme utfordringene Europa må løse for å håndtere migrantkrisen

Russiske regler forbyr å passere grensen til fots. Man må ha et kjøretøy. På russisk side aksepteres sykler som kjøretøy. Dermed hoper det seg opp med sykler på norsk side, sykler som ikke er tillatt å bruke i Norge fordi de ofte mangler brems foran.

Sykler inn i NorgeStein Kristian Hansen forteller at mange av asylsøkerne sier de har familie eller kjente som allerede er i Norge.

Flyktningene må sykle de siste meterne over grensen fordi russiske regler sier at grensepasseringsstedet på russisk side er for kjøretøy, det er forbudt å gå, men sykkel defineres som kjøretøy.

Ifølge offisiell russisk statistikk, gjengitt i ukeavisen Dag og Tid fredag, har det kommet 7.103 syrere til Russland i år. I samme periode har 7.162 syrere forlatt Russland. To syrere skal ha fått asyl i Russland.

Hvem er det som kommer:

Les også

Derfor er de fleste asylsøkere menn

Kommer fra opphold i Russland

Gode relasjoner mellom Syria og Russland gjør at syrere får visum til Russland og mange av dem som kommer til Norge har oppholdt seg lenge i Russland, noe som kan tale imot at de får innvilget asyl i Norge.

— Vi synes å se en tendens til at de som kommer over Storskog har hatt opphold i andre land enn Syria over en viss periode, sa Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet til NRK i slutten av september.

Flere flyktninger Nordlys har snakket med forteller at de har jobbet lenge i Russland før de bestemte seg for å reise til Norge.

Har begynt med hastebehandling

Nordlys skriver at Politiets utlendingsenhet har 19 medarbeider som bistår politidistriktet for å ta unna den enorme mengden med papirarbeid. UDI har begynt med hastebehandling av søknader der det åpenbart ikke er behov for beskyttelse i Norge.

-Det kan være statsborgere fra Balkan, Makedonia og Georgia. De vil bli returnert til hjemlandet så snart det foreligger et avslag. Vi har en 48-timers prosedyre på det, sier UDI-direktør Frode Forfang til avisen Nordlys.

Kapasiteten på sykehus sprengt

Presset på det lokale sykehuset er blitt så høyt på grunn av den obligatoriske helsesjekken alle asylsøkere må gjennom i Kirkenes.

– Sykehuset i Kirkenes trenger flere ansatte og mer utstyr for å takle flyktningestrømmen, sier avdelingsleder Ranvei Sneve.

I går kom det 73 asylsøkere over Storskog. Mandag ble det satt ny dagsrekord da 111 personer krysset grensen i Finnmark.

Aldri før har Norge huset så mange asylsøkere, men er langt unna mottakskapasiteten som trengs:

Les også

Her planlegges 33 nye asylmottak

Les også

 1. Solgte huset for å hjelpe flyktninger

 2. Frp skaper et troverdighetsproblem for Regjeringen, mener opposisjonen

Les mer om

 1. Flyktninger
 2. Migrantkrisen i Europa