Norge

Her henger jernbanesporet til Bergensbanen i løse luften

Raset som starte en kilometer ovenfor jernbanen har tatt med seg jernbanefyllingen. Foto: Trygve Kleiven, Jernbaneverket

lindelia2-2VQ4Sn9CIK.jpg

Bergensbanen har fått store skader etter et ras ved Ørgenvika øst for Gulsvik i Buskerud. Det er fremdeles uklart om det er trygt å begynne å reparere skadene.

  • Ntb
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

Det kraftige regnværet onsdag og natt til torsdag førte til et jordras mellom Ørgenvika og Gulsvik i Buskerud.

Raset dro med seg store deler av riksvei 7 ut i Krøderen og førte til store skader på Bergensbanen. Både riksveien og Bergensbanen er stengt inntil videre.

Bilder fra Jernbaneverket viser hvordan jernbanesporet henger i løse luften. Jernbanefyllingen har glidd ut, og det er skader på strømanlegget. Banen åpnes tidligst fredag, opplyser Jernbaneverket til Aftenposten.

– Det er cirka 30 meter av jernbanefyllingen som har glidd ut. Sporet henger i løse luften. Det må tilføres mellom 1500 og 2000 kubikkmeter med stein før toget kan kjøre igjen. Det kommer til å ta tid, sier Inge Hjertaas, pressevakt i Jernbaneverket.

Regneværet har også rammet Rjukan. Beboerne i Tveitolia på Rjukan ble evakuert, men reiste onsdag kveld hjem. Så gikk det et jordras én kilometer unna.

Ca. 30 meter av sporet henger i lufta på stedet. Foto: Trygve Kleiven, Jernbaneverket

Usikkert når de kan begynne å jobbe

Før banen kan repareres, må området klareres av geoteknikere. Jernbaneverket opplyser at det er geoteknikere på stedet for å finne ut om det er trygt å begynne å jobbe.

— Det er også en stolpe som ligger der, som må opp igjen. Det er også skader på kabelanlegget som vi må reparere for å kunne kjøre strøm. Det er vanskelig å si når vi er ferdige, sier Hjertaas.

— I løpet av formiddagen gjør vi en vurdering av hvor lenge vi må holde veien stengt, sier Odd Grette, prosjektleder i Statens vegvesen i Buskerud til NTB.

Tidligere torsdag ble det fastslått at strekningen ikke blir åpnet for gjennomkjøring torsdag, men en oppdatert vurdering blir altså gjort i formiddag.

Jordraset var mellom 40 og 60 meter bredt, men ingen personer ble tatt av jordmassene. Politiet fikk melding om raset ved 5-tiden.

Se billedserien fra hovedstaden:

Les også

Slik har flommen preget Oslo

Setter passasjerer på buss

NSBopplyser at det blir kjørt tog mellom Oslo og Hønefoss, og at det jobbes med å organisere alternativ transport mellom Hønefoss og Voss.

Statens vegvesen anbefaler at trafikantene som skal vestover kjører E16 (Valdres), fylkesvei 40 (Numedal) eller E134 (Kongsberg).

Veivesenet understreker for øvrig at forholdene på veinettet endrer seg raskt, og kan føre til at de må stenge veier på kort varsel.

Publikum bes derfor følge med på trafikkmeldingene på Vegvesen.no eller NRK tekst-tv. Skader som oppdages på veiene skal meldes til Statens vegvesens veitrafikksentral på telefon 175.

Flere veier er stengt

En rekke veier er stengt som følge av flommen på Østlandet. Også Spikkestadbanen og Sørlandsbanen var stengt torsdag formiddag.

— Det er håp om at Sørlandsbanen kan åpnes for trafikk igjen torsdag kveld, men situasjonen må avklares nærmere i samråd med geolog, opplyser Jernbaneverket i en pressemelding.

Du kan lese mer om situasjonen her:

Les også

  1. Flomvarselet er oppjustert for tre fylker.