Norge

Ble dømt for vold mot Strelle i 2013

Den norske ektemannen til pianisten Nathalia Strelle fremstilles for varetektsfengsling i Manchester klokken 09.30. Han er tidligere dømt for vold og trusler mot kona.

Natalia Strelle, også kjent under sitt gamle etternavn Strelchenko, var en av Norges beste pianister. Hun meldte flytting fra Norge tidligere i år og bodde delvis i Manchester i Storbritannia, og delvis i Paris.
  • Tone Tveøy Strøm-Gundersen
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

Den norsk-russiske pianisten Natalia Strelle (38), også kjent som Strelchenko, ble funnet hardt skadet av politiet i sitt hjem natt til søndag. Hun døde senere av skadene.

Hennes norske ektemann, som er musiker og agent, er siktet for drap på kona, skriver Manchester-politiet i en pressemelding.

Han er også siktet for drapsforsøk på en gutt under 17 år. Både drapet og drapsforsøket skal ha funnet sted natt til søndag. Ektemannen skal fremstilles for varetektsfengsling onsdag klokken 09.30 norsk tid.

"Nå dør du"

I 2013 dømte Oslo tingrett ham for vold mot Strelle i parets felles hjem. Ektemannen skal ha utøvet to tilfeller av vold i tillegg til å komme med trusler mot sin kone. Ifølge dommen fra Oslo tingrett dro han henne etter seg, før han la magen og brystpartiet over ansiktet hennes slik at hun måtte vri hodet for å få puste. Senere tok han hardt tak rundt halsen hennes.

Dommen beskriver også hvordan han presset hodet hennes gjentatte ganger ned i madrassen. Hendelsene skjedde i november 2012 i henholdsvis Manchester og Oslo, men begge tilfellene ble behandlet i Oslo tingrett. Han er også tidligere dømt for å ha holdt hendene sine over Strelles munn og nese, slik at hun fikk problemer med å puste.

I retten forklarte ektemannen at de i det ene tilfellet at Strelle hadde kommet hjem fra teater ganske sent på kvelden. Hun oppfattet ektemannen som sint og gikk derfor til bussholdeplassen like ved. Han bar henne hjem fra tilbake til huset hennes vilje mens hun sparket og skrek. Strelle truet med å gå fra han, noe ektemannen mente var "det verste som kunne skje". Hun gikk inn på toalettet, og ektemannen stengte døren så hun ikke skulle gå. Han bar henne deretter inn på soverommet, hvor han holdt henne hardt for munnen og nesen.

"Du går ikke fra meg. Nå er det kun en løsning, først dør du, så dør jeg. Jeg dreper deg. Nå dør du”. Slik truet ektemannen Strelle ifølge dommen.

Han ble dømt til fengsel i 90 dager, hvorav 30 dager var betinget.

— Angstrengt stemning

Strelles plateprodusent Arne-Peter Rognan har fortalt til Aftenposten at han deltok på middagsselskap hjemme hos ekteparet bare timer før tragedien inntraff. Han var i Manchester i helgen fordi de holdt på med en plateinnspilling.

Til VG har Rognan fortalt at det hele kvelden var anstrengt stemning mellom ektefellene. Han endte opp med å gripe inn i situasjonen som utspant seg mellom de to.

Da Rognan dro i 21.30-22.00-tiden, satt ektemannen på i hans bil. Ektemannen lurte på om Rognan kunne kjøre ham til kirken fordi han hadde lyst til å spille orgel, fortalte Rognan til VG. «Takk for støtten» skrev den drapssiktede nordmannen (48) i en sms Rognan 23.56, ifølge VG. Klokken 00.45 ble politi og ambulanse tilkalt.

Naboer som VG har snakket med tirsdag forteller at de hørte en kvinne, som ikke var Natalia, som skrek både før og etter politiet og ambulanse kom til åstedet.

Politiet ble tilkalt rundt 00.45 natt til søndag. Naboer sier tilManchester Evening Newsat de hørte rop.

- Jeg hørte høy banking like før klokken 01.00 om natten. Så hørte jeg en kvinne som ropte. Jeg tror hun gikk fra dør til dør for å finne hjelp, forteller en nabo til lokalavisen.

Bodd i Manchester de siste to årene

Natalia Strelle er av russisk opprinnelse, og ifølge hennes hjemmeside anses hun som en av Norges mest internasjonalt anerkjente solopianister.

Ifølge Manchester Evening News bodde hun i Newton Heath de siste to årene.

Strelsjenko har studert ved St. Petersburg Konservatorium og avsluttet diplomstudiet ved Norges musikkhøgskole.

Hun har holdt konserter på en rekke kjente konserthus rundt omkring i verden, inkludert Wigmore Hall i London, Carnegie Hall i New York og Franzosische Dom in Berlin.