Norge

Datteren var døden nær – nå er foreldrene siktet for å ha forgiftet henne

Foreldrene mener de satset alt for å redde datterens liv. Nå er de siktet for å ha forgiftet henne.

Etter å ha fått alternativ behandling i Polen, ble kvinnen fløyet til Sykehuset Innlandet på Lillehammer med ambulansefly tidligere i høst.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Fra i våres og i nesten seks måneder var kvinnen i 30-årene og hennes foreldre på en klinikk for alternativ medisin i Polen.

Etter behandlingen der var datteren så dårlig at hun måtte flys til Sykehuset Innlandet på Lillehammer i ambulansefly.

Ved hjelp av blodprøver konstaterte legene på Lillehammer at pasientens kropp reagerte på ett av de medikamentene hun fikk i Polen.

Etterhvert som kvinnen ble bedre ble hun skrevet ut og flyttet hjem til sine foreldre.

I månedene siden er kvinnen blitt akutt syk og hasteinnlagt fem ganger på et annet av de seks sykehusene som ligger under Sykehuset Innlandet, sist for få uker siden.

– Foreldrene har virkelig gjort alt de kunne for datteren sin. Derfor reagerte de også sterkt på å bli siktet. De benekter å ha hatt tilgang på medisinene legene fant spor etter, og sier at de ikke har gitt datteren disse, sier foreldrenes advokat, Ida Helene Braastad Balke.

Advokaten sier videre at det ikke var datterens ønske at foreldrene skulle etterforskes, og at hun selv har gitt uttrykk for at hun ønsker mer kontakt med dem.

Foreldrepar siktet for å ha forgiftet datteren

– Livstruende tilstand

Det var i forrige uke foreldrene ble siktet for å ha forgiftet sin egen datter. Flere ganger ble tilstanden beskrevet som livstruende ved innleggelsen, og kvinnen klarte til slutt ikke å kommunisere med omgivelsene ved annet enn tegnspråk.

Politiadvokat Marte Johansen i Innlandet politidistrikt sier at de sliter med å finne noe klart motiv, men at den videre etterforskningen tar sikte på å avdekke dette:

– Fem ganger har hun hatt behov for øyeblikkelig hjelp. Vi undersøker nå hvordan hun har fått i seg medisinene som er lite brukt her i Norge, sier Johansen.

Ved innleggelsene senhøstes har blodprøvene vist at kroppen hennes har fått ny tilførsel av den medisinen hun reagerer kraftig på. Dette er bakgrunnen for at politiet siktet foreldrene for å ha forgiftet henne.

Siktelsen er tatt ut etter straffelovens paragraf 288, som går på å ha hensatt noen i hjelpeløs tilstand.

Kvinnen har vært kronisk syk i mange år. Siden 2004 er hoveddiagnosen ME (Myalgisk Encefalopati).

Foreldrene har fulgt datteren sykdomsforløp tett, og brukte flere hundre tusen kroner av egen lomme for å finansiere den alternative behandlingen i Polen.

De er etnisk norske og har nå flyttet til en annen del av landet.

Avsluttet besøks- og kontaktforbud

Politiet ila tidligere et besøks- og kontaktforbud med datteren, men etter datterens eget ønske ble dette avsluttet.

Nå får de snakke sammen på telefon to ganger i uken inntil 30 minutter, og besøke henne tilsammen to ganger en halvtime mens politiet er til stede.

Aftenposten får bekreftet at kvinnens tilstand flere ganger er vurdert som livstruende ved akuttinnleggelsene, men Sykehuset Innlandet kan ikke svare på hvordan hun har det i dag:

– Av hensynet til personvernet kan vi ikke si noe om sykdommen eller behandlingen hun får, sier kommunikasjonsrådgiver Line Fuglehaug.

Marianne Stein ble i forrige uke oppnevnt som bistandsadvokat for kvinnen, men har ikke møtt sin klient etter dette.

For å ivareta kvinnens interesser ble advokat Sven Omre Kjosbakken oppnevnt som verge. Han henviser til taushetsplikten og ønsker ikke å kommentere saken.

Les mer om

  1. Personvern
  2. ME
  3. Medisin