Norge

Takker Aftenpostens lesere for senger til barna

Mens lillesøsteren fikk ny start i Norge, bodde Leyla Hesso i et iskaldt hus med rotter i Istanbul. Men nå har hun og barna flyttet.

I dette huset levde Leyla Hesso under svært kummerlige forhold i Istanbul med sine fem barn Midia (12), Aya (13), Ferhad (3), Rohef (14) og Ayten (5).
  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist
Rotter i taket. Mus inne i leiligheten. Slik var det. Men nå bor ikke Leyla Hesso og barna Midia (12), Aya (13), Ferhad (3), Rohef (14) og Ayten (5) i dette huset lenger - takket være Aftenpostens lesere.

Rå mugglukt. Iskald trekk fra gulvet. Muselort. Rotter i taket. Slik bodde Leyla Hesso i et nedslitt hus i Istanbul da Aftenposten besøkte henne for snart et år siden, i januar 2016.

I motsetning til lillesøsteren Midia som for to år siden kom til Drammen, greide aldri storesøster Leyla å bli FN-godkjent overføringsflyktning. Hun arbeider beinhardt for å holde liv i seg og sine fem barn.

  • Historien om de to syriske søstrene – den ene i Drammen, den andre i Istanbul – engasjerte mange av Aftenpostens lesere. I Drammen har lillesøster Midia opplevd mye på kort tid, som møter med skibakker og dronning Sonja.
Leyla Hesso har sendt oss dette bildet for å vise at hun og barna har fått det så mye bedre etter at Aftenpostens lesere engasjerte seg for dem. F.v. Rohef (14), Midia (12), Ferhad (3) og Ayten (5) og Aya (13).

Hjelpen kom frem

– Nå har vi det hundre tusen ganger bedre enn før, stråler Leyla Hesso på telefon fra Istanbul.

Ferhad (3) og Ayten (5) fryder seg over å sove i en seng fremfor på en madrass på et iskaldt murgulv.

Aftenpostens artikkel om de to søstrenes ulike skjebne, rørte og engasjerte mange lesere. Mange ville hjelpe Leyla Hesso og barna hennes. Flere sendte familien penger. Det har endret livet deres.

Selv om barna hennes fremdeles ikke går på skole, i motsetning til fetteren og kusinen i Drammen, er fembarnsmoren svært takknemlig.

– Jeg takker Aftenpostens lesere, jeg takker de gode hjelpere i Norge for hjelpen som jeg og barna har fått.

Særlig er Leyla Hesso takknemlig for bidraget fra en av giverne, en norsk kvinne. I snart et år har kvinnen hver måned sendt Leyla 200 euro.

– Hun er et menneske i ordets rette forstand, hun er et lys i livet vårt.

Pengene kommer godt med

Varme klær til barna. Bedre og renere møbler og gulvtepper. Nye glassplater for matlaging. Ost og melk. Senger. Alt dette kan hun kjøpe nå. Men ikke minst har hun kunnet flytte til en bedre leilighet.

– Nå har vi det varmt og godt. Og jeg har kjøpt senger. For første gang i livet sover barna mine i en seng. Leyla Hesso stråler og ler på telefonen fra Istanbul.

Barna har fått det bedre etter at de flyttet inn en varm leilighet, Midia (12) imponerer sine småsøsken Ferhad (3) og Ayten (5) med sine turnkunster.

Fembarnsmoren og de to eldste døtrene Aya (13) og Rohef (14) jobber fortsatt i skofabrikk, Leyla er takknemlig for at de nå bor så mye bedre enn før.

Hun sier at de eldste barna er blitt for gamle til å begynne på skolen i Tyrkia nå. Yngstemann har mulighet, men nå håper hun å kunne gi alle barna en ny start med utdanning i et annet land.

– Drømmen min er at barna mine skal få gå på skole, sier hun.

Kjemper for drømmen

Litt av pengene har Hesso brukt på å skaffe syriske pass til seg og barna. Hun har ikke helt gitt opp håpet om å bli gjenforent med barnas far som skal ha fått opphold i Tyskland.

– Hvordan var det å få hjelp fra Aftenpostens lesere?

– Prøv å forestille deg at du er midt i en ørken og plutselig oppdager du en vannkilde. Det er en fantastisk følelse.

– Hvordan reagerte barna?

– De er veldig glade. Da jeg kjøpte senger til dem, sa de: Mamma, for første gang har vi sovet uten å få vondt i ryggen.

Leyla Hesso kjemper for fremtiden til sine fem barn

Hun kjøpte to senger, i den ene sover de tre eldste døtrene, i den andre sover moren sammen med de to minste barna.

– Har du unnet deg noe til deg selv?

– Nei.

– Hvorfor ikke?

– Jeg gir alt til barna mine. Nå kan jeg lage litt sunnere mat til dem. De får varme klær mot kulden. Sånt gjør meg så glad. Men jeg lover deg at jeg vil stå på og fortsette kampen.

Les mer om

  1. Syria
  2. Islamic Relief
  3. Islam i Norge