Norge

Voldtektsdømt SFO-ansatt bygget lydisolert barnecelle i kjelleren

Rommet var låsbart og vindusløst. Det var satt inn ventilasjon, bærbart toalett, kamera- og lydovervåkning. Ved barnesengen lå det kjeks, godteri og barnebøker.

En SFO-ansatt (43) er dømt til fem års fengsel for voldtekter av en liten gutt.

  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Overgrepene startet da gutten bare var syv-åtte år gammel og pågikk de neste seks årene.

43-åringen bodde på begynnelsen av 2000-tallet i Vestfold mens han jobbet som assistent på SFO ved en barneskole. Det var da overgrepene startet.

I 2013 skiftet mannen navn fullstendig og flyttet til Oppland. Her bodde han da offeret politianmeldte serievoldtektene året etter.

Da politiet ransaket huset hans på Gran i Hadeland, fant de et spesialinnredet rom i kjelleren på 2x2 meter.

Lydisolert rom

Rommet var uten vinduer, og døren inn kunne bare låses fra utsiden.

Til kjellerrommet var det bygget et eget ventilasjonsanlegg. Rommet kunne overvåkes med lyd- og billedoverføring til stuen, og på barnesengene lå det barnetøy, godteri og kjeks.

Veggene var polstret med lydabsorberende tepper og plater.

I en bag fant politiet finlandshetter, håndjern, elektrosjokkvåpen, batong, hansker, sort tøy, stropper, overlevelseskniv, anti-bjeffe-halsbånd og strømhalsbånd for hund som kunne fjernstyres.

43-åringen er ikke tidligere straffedømt. I dommen slåes det fast at han er pedofil.

Han ble siktet for å planlegge bortføring av barn, men denne delen av saken ble i fjor høst henlagt «på grunn av bevisets stilling».

Konstituert sorenskriver Morten Miland Thomsen i Nordre Vestfold tingrett skriver om kjellerrommet:

«Sett i sammenheng fremstår funnene både forferdelige og skremmende».

Skremmende tall: Hvert tredje overgrep mot barn begås av et annet barn.

– Forhindret trolig bortføringssak

Offerets bistandsadvokat, Kristin Hovden Norstedt, mener hennes klients anmeldelse har forhindret «en veldig alvorlig barnebortføringssak».

– Dersom han hadde gjennomført det han tilsynelatende hadde planlagt, tror jeg neppe han hadde blitt tatt noen gang. Han hadde jo ikke engang en bot fra tidligere, slik at det ikke hadde vært noen grunn for politiet å lete etter et forsvunnet barn hjemme hos ham, sier Hovden Norstedt til Gjengangeren.no.

Forsvarer Harald Stabell sier at hans klient har forklart at spesialrommet i kjelleren var bygget for å kunne sove på formiddager etter turnusarbeid.

– Lydtett rom for å sove på dagtid

Harald Stabell forsvarte 43-åringen. Han sier at hans klient aldri har erkjent å ha forgrepet seg på gutten og at saken vil bli anket til Agder lagmannsrett:

– Som han forklarte i retten brukte han rommet i kjelleren til å sove på dagtid i de periodene han jobbet turnus, sier Stabell.

Offeret har flyttet

«Tiltalte har på en kynisk måte utnyttet tillitsforholdet til fornærmede. Gjennom sin yrkesbakgrunn som lærer på SFO må han ha hatt alle forutsetninger for å forstå hvilke skadevirkninger slike overgrep vil påføre barn», heter det i dommen.

Til Aftenposten sier bistandsadvokaten at hennes klient synes det har tatt langt tid fra han anmeldte saken for to år siden og til at den nå kom opp for domstolen:

– Han har nå flyttet fra Vestfold, har fått seg kjæreste, men har ennå ikke kommet i gang med noen utdannelse. Det var et tilbakeslag at dommen blir anket, men dette hadde vi snakket om på forhånd, sier Hovden Norstedt.

Over barnesengen var det lydabsorberende plater på veggene.

Mannen er i Nordre Vestfold tingrett også dømt til å betale sitt unge offer 200.000 kroner i erstatning.

Vil du prate med barn om seksuelle overgrep? Denne listen er et fint utgangspunkt.

Parkerte utenfor barnas hjem

Mens han jobbet som assistent ved SFO på en skole i Vestfold lokket han med seg smågutter hjem. Kjeks, sjokolade, brus og fri tilgang til alt av de siste spillene gjorde ham til en SFO-ansatt mange ønsket å komme til.

På mannens nattbord fant politiet bilder av nakne smågutter.

SFO-assistent kjøpte også dyre gaver til barn, og fylte på kontantkortene deres med det retten karakteriserer «som til dels store beløp».

Men mannen har operert over det meste av Norge og Sverige.

Da politiet sjekket datamaskinene hans og sammenlignet funnene der med adresser lagt inn på mannens GPS i bilen, viste det seg at han hadde søkt etter smågutter på internett, funnet hjemmeadressene på internett, og så kjørt dit sent på natten og parkert bilen sin utenfor.

Disse forholdene erkjente mannen i retten. Han forklarte at årsaken var hans savn etter et normalt familieliv.

Han er også dømt for å ha montert et ulovlig videokamera som filmet småbarn utenfor en skole i Nittedal.

43-åringen oppga i retten at han nå bor i en større by på Østlandet.

Les mer om

  1. Harald Stabell
  2. Agder lagmannsrett
  3. Oppland
  4. Hadeland
  5. Voldtekt