Norge

Menneskerettighetsekspert skal granske omstridt rørprosjekt

DNB og de andre bankene som deltar i finansieringen av en omstridt oljerørledning i North-Dakota i USA, har engasjert en uavhengig menneskerettighetsekspert som skal gå gjennom prosjektet.

Sioux-stammen og andre aktivister har protestert mot rørledningen ved Standing Rock i North Dakota i ukesvis.
  • NTB

DNB følger situasjonen i North-Dakota tett, skriver banken i en pressemelding onsdag.

– Etter initiativ fra DNB har bankene som deltar i finansieringen av prosjektet Dakota Access Pipeline, engasjert en uavhengig menneskerettighetsekspert for å gjennomgå ulike sider av godkjennelsesprosessen knyttet til rørledningen. Selskapet Foley Hoag LLP, som har fått oppdraget, skal blant annet vurdere prosessen når det gjelder konsultasjon av berørte urfolksgrupper, skriver banken.

I begynnelsen av november sa DNB at de var bekymret for hvordan situasjonen rundt oljerørledningen i North-Dakota har utviklet seg.

Banken har bidratt med 3 milliarder kroner for å finansiere prosjektet, ifølge Aftenposten.

Siden april har flere tusen aktivister og urfolk demonstrert mot utbyggingen. Amerikanske myndigheter har pågrepet og utvist flere aktivister fra området.

Oljerørledningen skal etter planen legges under Missouri-elven nær grenseområdet mellom North-Dakota og South-Dakota. Elven er en ferskvannskilde for innbyggerne i Sioux-reservatet, som blant annet frykter at eventuelle lekkasjer vil ødelegge vannet. (©NTB)

  • DNB bidrar med milliarder til omstridt rørledning. Indianerne i området protesterer mot prosjektet.
Det har vært store demonstrasjoner mot rørprosjektet i North-Dakota. Foto: Reuters / Lucy Nicholson/NTB scanpix

Les mer om

  1. USA
  2. DNB