Trippeldrapsmann avslørt etter romavlytting

Aktor bekrefter at en av de tiltaltes samtaler i varetekt ble tatt opp på bånd. Etter det Aftenposten forstår var det dette opptaket som medvirket til at han nå har tilstått tre drap.

En oslokvinne (25) forelsket seg i sin fetter Tanveer Abbas i Pakistan. Nå er foreldrene til oslokvinnen tiltalt for å ha bestilt drap på sin svigersønn Tanveer Abbas, hans bror og hans far. Oslokvinnens onkel, fra Fredrikstad, er også tiltalt for drapene.
trippeldrapnett-eWgKPBs8Qv.jpg
tanveer-2TUCDFAeho.jpg

Da straffesaken begynte mandag ble de tre tiltalte spurt om de erkjente straffskyld for overlagt drap på tre personer i Pakistan 18. mai 2013. (se grafikk).

En oslokvinne (25) forelsket seg i sin fetter Tanveer Abbas i Pakistan, og de giftet seg uten familiens samtykke. Nå er foreldrene til oslokvinnen tiltalt for å ha bestilt drap på sin svigersønn Tanveer Abbas, hans bror og hans far. Oslokvinnens onkel, fra Fredrikstad, er også tiltalt for drapene.

Onkelen (56) erkjente straffskyld for drapene da straffesaken åpnet i Oslo tingrett i morges. Ekteparet, foreldrene som skal ha bestilt drapene, nektet straffskyld.

Etter det Aftenposten forstår, kom innrømmelsen fra onkelen etter at politiet hadde foretatt romavlytting mens mannen tok i mot besøk av familiemedlemmer i et besøksrom i fengselet han sitter i varetekt. Politiet hadde forut for dette frafalt kravet om besøksforbudet han var ilagt.

Da familiemedlemmene kom, begynte han å snakke. Det han ikke visste, var at samtalen ble tatt opp.

Statsadvokat Guro Hansson Bull bekrefter i retten i dag at det ble foretatt romavlytting.

Advokat Øystein Storrvik sier at det ikke var dette opptaket som fikk 56-åringen til å tilstå.

— Det er riktig at han kjente til opptaket, men det er feil å si at det var det derfor han tilsto. Det er flere forhold her, sier Storrvik.

- Endrer ingenting

Inntil dette gjennombruddet hadde alle de tre tiltalte nektet skyld. Advokat Abdeliliah Saeme er forsvarer for enkens far, som altså er broren til 56-åringen fra Fredrikstad.

Advokat Abdeliliah Saeme er forsvarer for enkens far.

— Brorens tilståelse endrer ingenting. Det er tvert imot positivt, hans tilståelse bidrar til å oppklare saken, sier Saeme.Statsadvokat Guro Hansson Bull begynte på sitt innledningsforedrag med å rydde opp i familieforholdene før hun gikk over på en detaljert fremstilling av etterforskningen som ble utført etter drapene.

— Det tiltalte ekteparet er søskenbarn og giftet seg i et arrangert ekteskap i 1984. Det skal ha vært utstrakt bruk av arrangerte ekteskap i familien, sa Bull. Datterens eldre søster giftet seg i et arrangert ekteskap med sin fetter, som er bror av Tanveer.

Den 25 år gamle enken har fortalt Aftenposten at slektningene hennes tidligere snakket om at hun kanskje burde bli gift med en annen fetter.

Varslet om drapsplaner

— Politiet ble faktisk varslet dagen før drapene om hva som kunne komme til å skje, sa Bull. Det var enken som kontaktet politiet og fortalte hva som ville skje med hennes ektemann.

Statsadvokaten forkalrte at Tanveer ble funnet drept i huset til enkens foreldre, mens faren og broren hans ble funnet i 56-åringens hus. Tanveer ble drept sist.

— Om morgenen 18. mai ble de tiltalte her i Norge orientert om det som hadde skjedd, sa Bull. Deretter la hun frem foto som viser enkens far i Forex den samme dagen i det han overførte 400.000 rupis, tilsvarende snaut 25.000 kroner, til Pakistan.

— Kort tid etterpå anmelder (enken) sine foreldre for drap, sa Bull. Foreldrene ble pågrepet og satt i varetekt. Noen uker senere ble 56-åringen fra Fredrikstad pågrepet.

- Drapene på Tanveers bror og far handler om ære, men også om å rydde vekk risikoen for blodhevn, sa Bull.

Enkens forklaring

Etter statsadvokatens innledningsforedrag skal den 25 år gamle enken forklare seg om sin nybakte ektemann, Tanveer Shabir, som hun aldri rakk å flytte sammen med. Om siitt forhold til sine foreldre, som sitter på tiltalebenken, anklaget for å ha bestilt drapet på hennes ektemann. Om sitt forhold til sin drapstiltalte onkel i Fredrikstad, som sitter ved siden av foreldrene, og som allerede har tilstått at han deltok under planleggingen av drapene og var til stede da drapene ble utført.

Det er beregnet at enkens forklaring vil fortsette ut dagen mandag og må fortsette tirsdag. Deretter skal 56-åringen forklare seg før enkens mor. Til slutt skal hennes far forklare seg. Påtalemyndigheten har varslet at det vil bli ført 17 vitner.

"Lille Norge"

Det er drapssak med mange elementer som retten skal behandle de neste åtte ukene. Drapene ble utført i Gujrat, nordøst i Pakistan. Området omfatter det som kalles "lille Norge", den største emigreringen fra Pakistan til Norge er foregått nettopp fra dette distriktet.

Etterforskningen er foretatt både av pakistansk og norsk politi. Dette legger påtalemyndigheten til grunn for sin påstand:

Saken fortsetter under grafikken:

trippeldrap-0UdOahcp28.jpg

Uten samtykke

Den 25 år gamle Oslo-kvinnen og Tanveer Abbas giftet seg av kjærlighet på nyttårsaften 2011. Kvinnens foreldre i Oslo fikk kjennskap til datterens ekteskap og krevde at hun skulle skille seg, men det ville hun ikke. Parallelt skal Tanveers eldste bror, etter ønske fra kvinnens foreldre, ha forsøkt å påvirke sin nygifte bror til å bryte med sin nye kone. Men Tanveer nektet også.

På vårparten 2013 ble ekteskapet kjent også blant folk utenfor familien, det ble snakk om at den unge oslokvinnen hadde giftet seg uten foreldrenes samtykke. Omtrent på dette tidspunktet var det at foreldrene hennes bestilte drapene. De somfikk oppdraget, var 56-åringen fra Fredrikstad og Tanveers eldste bror i Pakistan.

Den tiltalte 56-åringen fra Fredrikstad er oslokvinnens egen onkel, og er broren til faren hennes. 68-åringen som ble drept, Ghulam Haider, er hennes fars fetter og var dessuten gift med farens søster. Ashraf var dermed også de tiltaltes svoger.

Mishandlet og drept

  1. mai 2013 ble Tanveer drept. Da han ble funnet, satt han tjoret fast til en stol, skutt flere ganger i hodet og i kroppen. Obduksjonen viste tegn på at han var blitt mishandlet før døden trådte inn, blant annet var armen hans brukket.

Tanveers far, Ghulam Haider, og bror, Shabbir Hussain, varslet politiet om at Tanveer var forsvunnet.Tanveer hadde da blitt kidnappet i Islamabad, der han skal ha vært for å undersøke muligheten for å få visum for å reise til sin kone i Norge. Det skal ha vært hans eldste bror som kidnappet ham og lurt eller tvunget ham med tilbake til Gujrat hvor han ble tatt av dage.

Lokket i døden

Tidlig om morgenen 18. mai ringte den 56 år gamle Fredrikstad-baserte norsk-pakistaneren til Shabbir Hussain og ba ham ta med seg sin far Ghulam Haider og komme til oslofamiliens eiendom i Gujrat, slik at de sammen kunne utarbeide en formell anmeldelse til politiet eller for å megle om en eventuell frigivelse av Tanveer.

Men da de kom frem, ble de i stedet drept, skutt flere ganger. Etterpå skal politiet ha funnet tomhylser som stammer både fra en pistol og fra en rifle.

Antatt drapsmann på rømmen

Det er én person som mangler i Oslo tingrett. Det er Tanveers eldste bror. Vitner har utpekt ham som drapsmannen, han skal altså ha drept sin egen far og sine to brødre. Han er imidlertid ikke norsk statsborger, og omfattes derfor ikke av rettssaken her i Oslo tingrett. Mannen er imidlertid internasjonalt etterlyst av pakistanske myndigheter. Han ble pågrepet i Dubai i august i fjor, men av uforklarte årsaker ble han kort tid eterpå sluppet fri. De siste kjente opplysningene om ham, er at han skal befinne seg i et av naboemiratene.