Norge

Google på stjernehimmelen

Google Earth handler ikke lenger bare om jorden. Nå kan du dra på oppdagelsesferd i rommet også. Knut Jørgen Røed Ødegaard er strålende fornøyd.

Stella Spire i Eagle Nebula sett i Google Earths nye funksjon Sky.
  • Christine Jensen

Gratisprogrammet Google Earth har imponert mange. Programmet som lar brukeren navigere seg rundt hele jordkloden basert på satelittbilder, har blitt lastet ned over 200 millioner ganger siden lanseringen i juni 2005.

Nå utvides den digitale globusen til også å dekke rommet.

LES OGSÅ: Googles univers

Den nye funksjonen har fått navnet "Sky" og lar brukeren navigere seg gjennom 100 millioner individuelle stjerner og 200 millioner galakser.

Kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard har ikke rukket å prøve funksjonen ennå, men skal gjøre det så fort han kan og gleder seg veldig.

— Det ser veldig artig ut. Jeg vil nesten gjøre det fortere enn jeg får mulighet til, sier den blide astronomen til Forbruker.no. Han har testet både jordklod- måne- og Mars-funksjonene tidligere, og syns det er bra at brukerne nå får mulighet til å navigere mer rundt i det som er hans ekspertfelt.

Hubble-bilder

For å få tilgang til "Sky" må man laste ned den nyeste versjonen av Google Earth (last ned her) og trykke på Sky-knappen på verktøylinjen eller velge "switch to Sky" under "View"-menyen.

Så fort man er i rommet, kan man velge å se det med forskjellige lag - effekter som legger seg over kartet i form av ikoner og streker. Et av disse lagene er "Hubble Showcase" hvor brukeren kan trykke seg inn på 129 høyoppløselige bilder fra NASA/ESAs velkjente teleskop Hubble Space Telescope.

Man kan også se stjernebilder, animasjoner av måneposisjoner og månefaser gjennom to måneder og lære mer om de forskjellige stjernene og planetene.

- Ny forståelse av universet

Den nye funksjonen er utviklet av Googles ingeniør-team i Pittsburgh. De har sydd sammen bilder fra blant annet Space Telescope Science Institute (STScI), Sloan Digital Sky Survey (SDSS), Digtal Sky Survey Consortium (DSSC), Cal Tech’s Palomar Observatory, the United Kingdom Astronomy Technology Centre (UK ATC) og Anglo-Australian Observatory (AAO).

Og utviklerne er stolte av resultatet.

— Aldri før har et kart over himmelen vært så tilgjengelig. Sky i Google Earth vil fremme og initiere en ny forståelse av universet, ved å bringe det hjem til alle og enhvers PC," sier Dr. Carol Christian fra STScI, som ledet organisasjonens Sky-team sammen med Dr. Alberto Conti.

Nasa Layer

Lanseringen av Google Sky kommer en måned etter lanseringen av "NASA layer" - som viser NASAs utforskninger på Jorden.

Les også

  1. Bli en bedre søker

  2. Skikk og bruk <br/>på Facebook

  3. Søkemotor på dugnad

  4. Invitér online

Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard gleder seg til å teste ut Sky-funksjonen i Google Earth.