Norge

Fikk 1,2 mill. fra Nav mens han solgte 224 biler

Nav kontroll er i ferd med å rulle opp det som kan være en omfattende trygdesvindel knyttet til eksport av gamle biler til Nigeria. En 34-åring fra Irak skal ha drevet storstilt bilsalg mens han levde på trygd og bodde i kommunal bolig med støtte fra Husbanken.

50 personer fra politi, skatt og toll gjennomførte aksjonen i fjor. Nå kommer resultatene fra en aksjon mot det samme miljøet i 2014.

 • Einar Haakaas

Toll og skatteetaten gjennomførte en razzia mot miljøet knyttet til eksport av bleier tørrfisk og biler til Nigeria i fjor høst. Resultatet var mistanker om svart salg av tørrfisk og førte til at flere personer ble utvist. Det er mistanke om storstilt, «svart» bilsalg og misbruk av trygdeordninger.

Anmeldes etter aksjon mot samme miljø

Nav kontroll har politianmeldt ni personer etter en tilsvarende aksjon mot det samme miljøet i 2014. Disse skal ha svindlet Nav for tilsammen 6,5 millioner kroner. To personer er anmeldt for trygdesvindel på 1,2 millioner kroner hver.

En av dem, en 34-åring opprinnelig fra Irak, har solgt 224 biler mens han gikk på Nav.

Aftenposten fulgte miljøet på Alnabru tett før razziaen i fjor høst. Her lastes tørrfisk inn i gamle biler på vei til Afrika. Ingar Storfjell

Les mer om aksjonen i fjor høst:

Les også

Rottelik, rottemøkk og flytende motorolje på tørrfisklager

Les også

Syv pågrepet og skal utvises etter tørrfiskaksjon på Alnabru 

Kontrollmyndighetene har hatt et fokus på dette miljøet i et par år. Nå kommer straffesakene.

Ni anmeldt fra Nav-svindel på 6,5 mill.

— NAV Kontroll deltok i 2014, sammen med Skatteetaten, Tollvesenet og politi, i en kontroll mot flere adresser i Oslo-området relatert til kjøp og salg av bruktbiler. Vi arbeider fortsatt med oppfølging av saker relatert til denne kontrollen. Dette dreier seg om noen få titalls personer. Til nå er ni personer anmeldt for tilsammen 6,5 millioner kroner. De to største sakene er hver på rundt 1,2 millioner kroner, sier direktør i Nav Kontroll, Sverre Lindahl.

Direktør i Nav kontroll, Sverre Lindahl. Nav

Han sier at disse sakene gjelder både sykepenger, arbeidsavklaringspenger og uførepensjon.

— De anmeldte personene har unnlatt å melde fra om arbeid og inntekt som har hatt betydning for stønadene de har mottatt. Saken startet med en henvendelse fra Tolletaten, og vi inngikk da et samarbeid med skatt og toll, sier Lindahl.

Handlet 224 biler mens han gikk på Nav

Aftenposten vet at en 34 år gammel iraker er politianmeldt for Nav-svindel på rundt 1,2 millioner kroner. Mannen som er norsk statsborger, ble slått konkurs i fjor etter et bokettersyn.

Her sjekker Tolletaten bilene parkert på tomten på Alnabru. Dan P. Neegaard

I konkursberetningen kommer det frem at mannen har annonsert 224 biler i perioden 2008–2012 mens han samtidig mottok støtte fra Nav. Noe bilsalg har vært drevet i konas navn. Skatteetaten har i et bokettersyn konkludert med at næringsinntekten hans i denne perioden har vært 2,7 millioner kroner. Dette har resultert i et skattekrav på 1,2 millioner. 34-åringen er også politianmeldt for «svart» bilsalg.Bilhandelen til Afrika foregår i et miljø belastet med mye annen hard kriminalitet.

Ville drepe for et rekesmørbrød

34-åringen som nå er anmeldt for Nav-svindel, har to voldsdommer på seg. Totalt 11 personer, deriblant 5 politimenn, har vært utsatt for vold, sjikane eller trusler fra 34-åringen. Den første dommen, fra 2005, skyldtes at han klappet til sin egen sjåførlærer etter en krangel.

I 2009 ble han på ny dømt for trusler og vold. Han deltok i 2007 på et attføringskurs. En dag sto han i kantinen, og skulle kjøpe et rekesmørbrød. Disken var tom for slike smørbrød, og det måtte smøres nye. Dermed ble 34-åringen hissig, og kalte kantinedamen «rasist» og ble truende. Da det kom vitner til stedet, kastet han rekesmørbrødet i veggen og forsvant.

Etter en stund kom han tilbake i jakt på kantinedamen og utbrøt: «Hvor er den jævla hora, jeg skal drepe a.» Kurssenteret hadde vekter en uke etter hendelsen. Han truet også en avdelingsleder da han ble kastet ut av senteret for godt.

Truet sykepleier, lege og politifolk

Senere har han vært på ulike institusjoner hvor han har fremsatt diverse drapstrusler og påstander om rasisme overfor ansatte. Dette har gjentatt seg over politiet under pågripelser.

I tillegg til trusler ble han i 2009 dømt for ti tilfeller av legemsfornærmelser samt fire tilfeller av vold mot offentlig tjenestemann.

Aftenposten har ikke lyktes å få en kommentar fra 34-åringen om politianmeldelsen for Nav-svindel og «svart» bilsalg. Ifølge boberetningen etter konkursen skal han befinne seg i Irak.

Kjøp og salg av biler var starten

Kjøp og salg av varebiler i et miljø i Norge satte Tolletaten på sporet av denne virksomheten. Enkeltpersoner har kjøpt og solgt flere hundre biler i året. Dette har ofte skjedde ved hjelp av falsk identitet, eller i navnet til personer som har forlatt Norge forlengst.

Flere ble ført vekk og utvist fra Norge under aksjonen i fjor høst. Dan P. Neegaard

Blant annet skal noen ha kjøpt et stort antall biler i navnet til en død person. Personer som ikke oppholder seg i Norge, er brukt som mellomledd i bilhandelen. Enkelte skal ha i korte perioder stått som eier av over tusen biler i løpet av kort tid. Systemet er slik at salget går gjennom flere ledd for å skjule sporene.

Gigantisk skatt etter «svart» bilsalg

Det foreligger flere store skattekrav på personer som har drevet denne typen bruktbilhandel i gråsonen. Dette har skjedd etter flere bokettersyn hvor skatteetaten har sjekket omfanget av bilsalget. Aftenposten har hentet ut utskrifter fra skatteetaten. Disse viser at enkeltpersoner har fått saftig straffeskatt.

34-åringen som er anmeldt for Nav-svindel, er ilagt straffeskatt for fem år. Bare for året 2011 fikk han et påslag på inntekten med over én million kroner.

En 55-åring som 34-åringen i perioder har samarbeidet med om bilhandel, har fått økt inntekten med rundt ti millioner kroner etter bokettersyn. Trolig betyr dette at 55-åringen har eid bortimot tusen biler i løpet av få år. Ifølge opplysninger fra Folkeregisteret utvandret den 55 år gamle irakeren 1.mars i fjor.

Les flere saker om bilsvindel og annen økonomisk kriminalitet:

 1. Les også

  Tiltalt for å ha laget fiktive skattefradrag for nær 2000 personer

 2. Les også

  Dømt til fem års fengsel etter å ha vasket 19,5 mill. 

 3. Les også

  Politiet skifter strategi i jakten på «skitne» bilvasker

 4. Les også

  Notorisk svindler tiltalt igjen: – Kjøpte milliontomt for 320 kr

 5. Les også

  Kvinne svindlet til seg 29 biler

 6. Les også

  Lurt til å selge luksusbil for 545 kroner

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Var nabo med jobben – krevde 88.000 i reisefradrag på ett år

 2. NORGE

  Politiet: Seks menn fikk tilgang til andres bankkodebrikker. Så hentet de ut millioner av kroner.

 3. A-MAGASINET

  Fred-Idar (35) trodde han hadde møtt drømmekvinnen. Men hun var bare ute etter pengene hans.

 4. A-MAGASINET

  - Jeg ser at du skal dø snart

 5. A-MAGASINET

  Her skjuler de superrike kunst for milliarder

 6. A-MAGASINET

  – Da får jeg klar beskjed: Mannen har en kule med mitt navn på