Norge

- Gassfyring er ikke miljøvennlig

Bellona beskylder Norges største peisleverandør for feilinformasjon.

 • Jeanette Sjøberg
  Jeanette Sjøberg

Les også:

Les også

Til peis og pipe

Les også

Vi fyrer renere

Les også

Boligkjøperne: Miljø viktigere enn utseende


Norges største leverandør av peis, ovner og kaminer, Varmefag, bruker klart feilaktige miljøargumenter for sine produkter, mener Bellona. Denne uken har tusener av norske husstander fått en reklamebrosjyre fra Varmefag, der høstens nyheter blir presentert.

I lederartikkelen på side 2, under tittelen "Fyr med god samvittighet", skriver Varmefag: "Gass er også en meget miljøvennlig fyringsform som kun slipper ut vanndamp."

— Helt feil

— Dette er helt feil, fyring med gass gir 200 gram CO2/kwh, noe som er bare 25 prosent bedre enn tradisjonell fyringsolje, og selvfølgelig svært forurensende sammenlignet med ved, biopellets eller jordvarme, sier nestleder Marius Holm i Bellona.

Han reagerer på at det er ganske utbredt at det argumenteres med at gass er miljøvennlig, spesielt fra aktører som driver med gass til oppvarming. Nå vil Bellona klage Varmefag inn Forbrukerombudet for ulovlig markedsføring.

- Landets største aktør

— I en tid hvor mange forbrukere er på søken etter mer klimavennlig løsninger, og kanskje har begrenset kunnskap om hva som faktisk er klimavennlig, søker forbrukere råd hos tilsynelatende seriøse aktører. Varmefag er landets største aktør i dette markedet, og kjedens navn gir også inntrykk av faglig tyngde. Likevel bedriver man grov feilinformasjon til kundene, sier Holm.

Han forventer at Varmefag retter opp feilen.

— Vi ønsker også med klagen til Forbrukerombudet å få en generell avklaring for at det å markedsføre gass som miljøvennlig er tvilsomt, sier Holm.

Må dokumenteres

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon sier miljøpåstander må dokumenteres hvis de brukes som sannhet i markedsføring.

— Vi ser at det er blitt populært å bruke miljøargumenter i markedsføring, og dette er et av våre høyest prioriterte områder for tiden, sier Thon.

Forbrukerombudet har flere klagesaker inne som gjelder bruk av naturgass til oppvarming. Thon mener det er bra med konkurranse rundt miljøprodukter, men at det må være et absolutt krav til at det kan dokumenteres.

— Hvis det jukses med miljøpåstander, vil miljøprodukter bli undergravd, sier han.

Handlet i god tro

Hvis Varmefag ikke kan dokumentere sine påstander rundt gassfyring, må de ifølge Thon lage nye brosjyrer med korrekt informasjon.

Administrerende direktør i Varmefag, Sindre Baardson, sier de har handlet i god tro når de har skrevet at gass kun slipper ut vanndamp.

— Det er det vi har fått oppgitt fra vår leverandør av gass, det er bare å beklage hvis det er feil. Det er ikke noe vi har vært klar over, sier Baardson.

Trykker ikke opp nytt

Han sier reklamekampanjen bare gjelder i et par uker, og at det derfor ikke vil bli aktuelt å trykke opp nye reklameblader hvis informasjonen er feil.

— Men det kommer selvfølgelig ikke til å stå igjen, og vil fjernes på nett og andre steder det måtte stå hvis det er feil, sier Baardson.

Les også:

- Veldig ren forbrenning

Terje Lutdal er produktansvarlig i Energihuset, som importerer pelletsovner og gasspeiser. Energihuset er gassleverandør til Varmefag.

— Jeg er enig i at det kunne vært litt mer presist formulert i reklamekampanjen. Det er en veldig ren forbrenning ved gassfyring, CO2-problematikken er et eget kapittel, og dette er kanskje blandet litt sammen, sier Lutdal.

Han mener i alle tilfeller at gass er noe av det reneste vi kan fyre med.

— Hva skal vi fyre med da, hvis ikke gass er rent nok? Det spørsmålet vil jeg sende videre til politikerne, sier Lutdal.

Les også:

 1. Les også

  Jakten på varmekilden

 2. Les også

  Fyrig peissalg

Fyring med gass er ikke miljøvennlig, mener Bellona. Foto: ILLUSTRASJONSTONE GEORGSEN

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Syntetisk e-diesel kan gi flyturer med god samvittighet i fremtiden

 2. BOLIG

  Huset er isolert med halm: – Det handler ikke bare om lave strømregninger, men at også materialene er miljøvennlige og gir sunt inneklima

 3. DEBATT

  Dagens kortinnlegg | tirsdag 23.mai

 4. NORGE

  Politiansatt slår alarm om narkoetterforskning

 5. NORGE

  Statoil gjør milliardkjøp på brasiliansk sokkel

 6. NORGE

  Offentlighetsekspert om funnene: Snakk om ulovlig tilbakeholdelse av informasjon