- Det blir skikkelig ruskevær over hele landet

Hadde du tenkt deg på fjelltur i helga, bør du tenke deg om to ganger. Over hele landet ventes det skikkelig ruskevær.

Sjekk været på ditt hjemsted her.


— Det vil bli ruskevær stort sett over hele landet, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.no.

Sterk vind, store nedbørsmengder og mildvær er fellesnevnere for hva som er i vente. Allerede i dag kan væromslaget merkes de fleste steder.

— Temperaturene er på vei opp, men det er først på lørdag at den kraftige vinden er ventet. Da vil det kunne blåse opp til full storm langs kysten fra Vestlandet og opp til Bodø. I tillegg kommer det inn et nytt system søndag med ny vindøkning, sier Thyness.

Ifølge Thyness kan det dårlige været føre til at det blir vanskelig å ta seg over høyfjellsovergangene.

— Det er kanskje ikke tiden for de store utendørsaktivitetene. Man bør heller vurdere å gjøre noe hyggelig inne. Det er i alle fall grunn til å ta sine forhåndsregler, sier hun.

Den sterke vinden vil også merkes i indre strøk. I ytre strøk av Østlandet ventes det kuling til sterk kuling både lørdag og søndag.

Vil pøse ned

I kombinasjon med nedbørsmengdene som er ventet flere steder i landet, ligger det an til en skikkelig ruskete helg.

— Nedbøren vil komme i form av regn, helt opp til 1000 meter i fjellet. Nordland vil merke det først på lørdag, mens de største nedbørsmengdene vil komme på Vestlandet søndag og mandag. Der kan det fort komme 80 millimeter i løpet av 24 timer, sier Thyness.

Østlandet slipper imidlertid unna den verste nedbøren. Til gjengjeld blir det mildvær og plussgrader opp til 5-6 grader, og skiføret i lavlandet deretter. Ifølge statsmeteorologen vil temperaturene stige også i resten av landet, med 4-5 grader i Bodø og 6-8 grader i Bergen. Mildværet vil naturlig nok føre med seg en god del snøsmelting.

— Det kan være en idé å sjekke at kummer og avløp er fri for hindringer, sier Thyness, som heller ikke utelukker flom i enkelte områder, særlig i Trøndelag.

Uvær blir bedre vær i Finnmark

For Finnmark, som de siste dagene har vært utsatt for et kraftig uvær, er helgevarselet en endring i positiv retning. Vinden vil avta, selv om det kan bli opp til stiv kuling utsatte steder.

— Det snøkaoset vi har sett de siste dagene i Finnmark, kommer ikke til å fortsette, forsikrer Thyness.

Uværet i nord har særlig rammet Nordkapp kommune, hvor blant annet flere hus har fått takskader. Onsdag blåste en lekestue i en barnehage i Honningsvåg over ende, og uværet førte også til at politiet måtte evakuere 200 elever fra den videregående skolen i kommunen, og ytterligere 200 fra grunnskolen. Politiet har imidlertid ikke fått inn meldinger om personskader, opplyser lensmann i Nordkapp, Per Dyrstad til Aftenposten.no.

Over helgen vil det igjen gå mot kjøligere vær. Temperaturene vil først senke seg i Nord-Norge mandag, før kvikksølvet på gradstokken også vil krype nedover i Sør-Norge og på Østlandet.

— Temperaturnedgangen vil merkes på Østlandet mot midten av uken, sier Thyness.

Med sterk vind og store nedbørsmengder på værvarslingsplakaten for helgen, er det muligheter for vanskelige kjøreforhold, særlig i høyfjellet. Her er det kolonnekjøring over Hemsedalsfjellet.
Denne campingvogna i Honningsvåg greide ikke å stå imot stormen som herjet kyststrøkene i Finnmark tidligere denne uken.