Norge

«Israel må bære ansvar for hvert barn som dør»

Venstre-leder Lars Sponheim er opprørt over det han karakteriserer som Israels ekstreme voldsbruk mot palestinere på den tett befolkede Gaza-stripen.

Det gikk rolig for seg da flere hundre personer demonstrerte mot Israels krigshandlinger i Gaza. Politiet var godt forberedt, og fulgte demonstrantene med både hester, motorsykler og biler. Demonstrasjonene skjedde før meldingen kom om det israelske bakkeangrepet. HANS O. TORGERSEN

 • Robert Gjerde

–Jeg er opprørt over den ekstreme voldsbruken fra Israel mot et tett befolket område. Det er helt jævlig det som Israel gjør. Nå går Israel for langt, sier Lars Sponheim. Han reagerer på at Israel nå har satt inn bakkestyrker i Gaza.

–Min mor lærte som liten at den som er størst, den gir seg først. Her er angrepene så åpenbart overdimensjonerte at Israel må ta et ansvar, sier Sponheim.

Kritikk mot Hamas.

Han mener det er all grunn til å rette beinhard kritikk også mot Hamas, blant annet for å skyve den palestinske sivilbefolkningen foran seg, men mener likevel ikke det fritar Israel for et særlig ansvar.

–Israel må bære ansvar for hvert barn som dør. Begge parter har ansvar for å gi seg, men Israels ansvar er særlig, mener han.

Ut mot Israel.

I går gikk statsminister Jens Stoltenberg ut mot Israel. I et intervju med TV2 sa Stoltenberg at Israels reaksjon på rakettutskytningene fra Gaza er uproporsjonal, samtidig som han ba partene umiddelbart om å inngå en våpenhvile.

–Den israelske bombingen av Gaza er en helt uproporsjonal gjengjeldelse.

Han sa at for å få en varig fred i Midtøsten må Israel avslutte okkupasjonen av palestinske områder, og fjerne ulovlige bosettinger på okkupert område.

Tidligere har utenriksminister Jonas Gahr Støre vært nøye med å vektlegge begge parters ansvar i konflikten

Også Høyre-leder Erna Solberg mener Israels reaksjon har vært uforholdsmessig.

–Det er ikke tvil om at Hamas har fremprovosert dette, men Israels reaksjon har vært helt ute av proporsjoner. Å legge press på Israel nå, er helt riktig, men det samme må også gjøres overfor Hamas.

«Beklagelig».

Utenrikspolitisk talsmann i Frp, Morten Høglund, sier det er «beklagelig» at Stoltenberg forlater Støres «balanserte linje».

–Det er skuffende at statsministeren nå vrir norsk midtøstenpolitikk over til en skarpere front mot Israel. Jeg håper og tror at dette ikke er en retur tilbake til den alenegang i vestlig sammenheng som Regjeringen gjorde da den anerkjente Hamas.

Høglund mener Hamas må bære all skyld for den lidelse som palestinerne nå gjennomgår.

–Det som skjer, smerter alle. Men det er riktig å plassere ansvaret for de sivile tapene i Gaza på Hamas. Det er Hamas som har brutt våpenhvilen og skutt raketter mot Israel, og plassert militære installasjoner blant sivile.

–Lørdag var det meldt om 420 drepte palestinere, mot fire drepte israelere. Synes du Israel overreagerer i sitt angrep på Gaza?

Hamas har skylden.

–Det vil alltid være behov for å gå gjennom det som har skjedd. Men jeg har ikke nok kunnskap om alt som har skjedd her og nå. Men jeg er ikke negativ til enhver kritikk av Israel. Men vi må ikke miste bakteppet for det hele. Det er Hamas som har brøt våpenhvilen og har skutt raketter.

–Stoltenberg mener det er okkupasjon og ulovlige bosettinger som er det største hinderet for en varig fredsløsning. Hva mener du om det?

–Jo, men vi må ikke glemme at Hamas ikke forholder seg til grensene fra 1967, slik FN gjør, men rett og slett vil fjerne Israel fra kartet. Da blir ikke det helt realistisk.

–Mener du bosettingene bør fjernes?

–Bosettingene gir uansett ikke Hamas rett til å skyte raketter mot sivile mål. Jeg sidestiller kampen mot Hamas med kampen mot Al-Qaida. Begge har kampen mot vestlige demokratier som hovedmål.

Blander kortene.

KrFs Ingebrigt Sørfonn, leder av Israels Venner, sier han er enig med Stoltenberg i at det viktigste nå er å få stanset grusomhetene, få frem humanitær hjelp og få på plass en våpenhvile.

Men han mener Stoltenberg blander sammen kortene når han trekker frem Israels okkupasjon og ulovlige bosettinger.

–Dette hører hjemme i forhandlinger. Vi må ikke nå glemme at bakgrunnen for det som nå skjer er Hamas’ mangeårige trakasseringer av Israel og at Hamas valgte bort våpenhvilen.

–Er du enig med Stoltenberg og Sponheim i at Israels angrep på Gaza er uproporsjonalt?

–Jeg skjønner ikke helt dette. Hvordan mener de Israel skulle ha reagert?

–De mener vel at det for eksempel er uproporsjonalt når det gjelder antall drepte?

–Jeg mener ingenting om dette. Angrepene mot Gaza er rettet mot Hamas-bastioner som er plassert i sivile områder. Ingen ønsker en slik utvikling mindre enn Israel. Utover det vil jeg ikke kommentere det.

Håper på Obama.

Stoltenberg ba, i intervjuet med TV2, USAs kommende president Barack Obama om involvere seg tidlig for å bidra til fred.

–Vi ber USAs nye president om tidlig i sin periode om å ta initiativ til forhandlinger og ikke gjøre som vi tidligere har sett, å vente til sent i en presidentperiode. Da blir kraften i forhandlingsfremstøtet mindre.

 1. Les også

  Israel varsler langvarig offensiv

 2. Les også

  Flere tusen mot Israel

 3. Les også

  Israel trenger inn i Gaza

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 2. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 3. VERDEN

  Israels statsminister: Vi har påført Hamas store tap på Gazastripen

 4. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 5. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 6. VERDEN

  Rakettangrep fra Gaza mot israelsk by