Norge

Slå av lyset når du går

Halvparten av befolkningen frykter høyere strømpriser, og at disse vil ha stor innvirkning på privatøkonomien. Enkle grep kan senke strømregningen kraftig.

Store eller små lamper, uansett bruker de strøm. Gjør du det til en vane å slå dem av når du forlater et rom, sparer du ganske mange strømkroner pr. år. Foto: Jakobsen Nikolai

  • Forf>
  • <forf>marius Parmann Karina Jørgensen<

I en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Hafslund, svarer halvparten av de spurte at de er bekymret for strømprisen denne vinteren. Mest engstelige er folk i Nord-Norge, der 64 prosent oppgir at de i stor eller veldig stor grad er bekymret for høye strømpriser. Minst urolige er innbyggere i Oslo, der 34 prosent gir det samme svaret. På landsbasis svarer kun 5 prosent at ikke overhodet ikke er bekymret for strømprisen.

Tror ikke på høy strømpris.

Det er liten grunn til å frykte høye strømpriser fremover, ifølge analytiker Magnus Smistad i kraftmeglingsselskapet Bergen Energi.

–Fremtidsprisene er nå omtrent på dagens nivå. Skulle det bli en global resesjon, skal det mye til for at kraftprisene stiger noe særlig. Vi tror derfor ikke strømprisen stiger til et høyere nivå, sier Smistad.

Informasjonssjef Katarina Finneng i kraftkonsernet Hafslund sier det er vanskelig å spå konkret om prisen på strøm i vinter.

–Flere faktorer spiller inn, blant annet nedbørsmengde, temperatur og kraftpriser ellers i Europa. Regner det mye blir det billigere, men blir det tørt og kaldt blir det dyrere.

I undersøkelsen sier 44 prosent av de spurte at de frykter strømprisen vil påvirke privatøkonomien i nokså stor eller stor grad. Om det ikke skulle være penger igjen til å betale strømregningen, skal det ifølge Finneng mye til før strømmen kuttes.

–Vi ønsker å være fleksible i forhold til kundene våre også i dårligere tider, og tilbyr betalingsløsninger med for eksempel månedsbetaling, i tillegg til at man kan søke om betalingsutsettelse. Det skal ha gått langt og være spesielle omstendigheter for at vi skal være nødt til å stenge strømmen for noen.

Endrer vaner.

Selv om mange av de spurte i undersøkelsen bekymrer seg for høyere priser på strømmen, forsøker de fleste å gjøre noe med sitt eget strømforbruk. Halvparten oppgir at de endrer sine forbruksvaner, og en tredjedel svarer at de har satset på nye fyringsalternativer.

–Generelt er det mest å hente på å redusere forbruket. Den beste kilowatten er den man ikke bruker. Da sparer man både strøm og nettleie, samt moms og offentlige avgifter. For eksempel er innetemperaturen noe som har stor effekt på strømbruken, hvis man som de fleste av oss har strømbåren varme, sier Finneng.

Mange følger tipsene. I undersøkelsen oppgir de fleste at de slår av lyset i rom som ikke benyttes, og at de senker innetemperaturen. Halvparten svarer i tillegg at de har skiftet til sparepærer, og mange har også installert sparedusjer og varmeeffektive ovner for senke sitt strømforbruk.

Bevisst, men ikke bekymret

Ragnhild Berling Grande fyrer med ved, selv om hun har oljefyring.Ragnhild Berling Grande (35) er gift småbarnsmor, bosatt i et hus fra 1960 i Oslo.

–Økonomisk sett kan det være litt annerledes å varme opp et gammelt hus, men vi er ikke bekymret for strømprisene. Vi fyrer ikke for kråkene, og vi har etterisolert vinduene. Vi har heller ikke vondt av å bruke tøfler og trøye innendørs og holde temperaturen rundt 20 grader, sier hun.

Familien lukker dører til rom de ikke bruker så ofte, og fyrer med ved selv om de har oljefyring.

–Det er både koseligere og mer miljøvennlig å fyre med ved, forklarer Berling Grande.

Noe av veden deres er fra trær de selv har hugget i hagen, og noe kjøper de inn i større kvantum.

Inn med morsmelken.

Berling Grande er datter av generasjonen som vokste opp i etterkrigstiden, og har fått mange sparetips automatisk i oppveksten. De hadde sparedusj og vedfyring, og Berling Grande tror oppdragelsen er avgjørende for holdninger til strømbruk.

–Foreldrene til dagens 20-åringer sparte nok ikke på samme måte som mine foreldre, mener hun, og legger til at det eneste hun ikke har tatt med seg til sin familie, er sparedusjen.

Men de har noen sparepærer og sensorpærer utendørs.

Sleipe leverandører.

Tobarnsmoren mener prisen på strøm i Norge er for høy.

–Ettersom vi har god tilgang på billig vannkraft, er det ingen grunn til at strøm skal være så dyrt. Strømleverandørene tjener seg søkkrike ved å følge det europeiske markedet, mener hun.

Hun synes imidlertid at leverandørene er flinke til å ha informasjon om strømsparende tiltak på nettsidene sine.

Ragnhild Berling Grande synes det er både koseligere og mer miljøvennlig å fyre med ved. Foto: Furulund Svein Erik