- Dette finnes det ingen tilgivelse for

Regjeringen kommer med en uforbeholden unnskyldning overfor avdøde Fritz Moen, som urettmessig ble dømt for to drap. Conrad Svendsen Senter og stiftelsen Signo får erstatningen fra staten på rundt 20 millioner kroner.

Prinsesse Märtha Louise (t.v.) var også tilstede da justisminister Knut Storberget besøkte Conrad Svendsen Senter og presenterte forliket.

– Jeg vil framføre en uforbeholden unnskyldning og beklagelse overfor Fritz Moen og dem som kjente ham og sto ham nær, for den urett han ble utsatt for, sa justisminister Knut Storberget under et arrangement på Conrad Svendsen Senter i Oslo fredag.

Senteret driver blant annet bo— og omsorgstilbud til voksne døve og døvblinde.

– Finnes ingen tilgivelse

– Så mye lidelse og urett som Fritz Moen ble utsatt for, finnes det ingen tilgivelse for. Dette må unngås for framtida, sa Storberget, på vegne av regjeringen.

Avtalen ble inngått torsdag. Senteret og eierorganisasjonen Signo, som arver Moen, var svært skuffet over erstatnings- og oppreisningsbeløpet på

Les også

Fritz Moens dødsbo får 16 millioner

som de ble tilkjent av Justissekretariatene i begynnelsen av mars.

Advokat John Christian Elden sa da til NTB at han ville drøfte med styret i senteret om saken skulle bringes inn for tingretten med sikte på å få et høyere beløp.

Opprinnelig krav på 28 millioner

Kravet etter de feilaktige drapsdommene mot Fritz Moen var opprinnelig på 28 millioner kroner. Statsadvokaten i Sør-Trøndelag hadde innstilt på 23 millioner kroner.

Justissekretariatenes begrunnelse for å redusere beløpet så kraftig var at Fritz Moen døde før han ble frikjent for drapet på Torunn Finstad. De ville derfor ifølge Elden ikke gi noe oppreisningsbeløp for dette justismordet.

Fredag ble det klart at Justisdepartementet setter totalbeløpet til 20 millioner kroner, fire millioner kroner mer enn beløpet som ble tilkjent i utgangspunktet.

Vil bruke pengene til forskning

Signo planlegger å bruke de fire ekstra millionene på forskning og opplysningsvirksomhet rundt funksjonshemmedes stilling i strafferettspleien. — Dette er raust, fremtidsrettet og konstruktivt, sa Storberget.Han understreket at regjeringen vil gjøre alt for å unngå at folk blir uskyldig dømt i fremtiden.- Jeg kan ikke se for meg noe bedre grunnlag for å hindre dette på enn å bruke pengene til slik forskning, sa justisministeren.Storberget opplyste at regjeringen har valgt å granske Fritz Moen-saken for Å forhindre flere justismord.