Norge

- Arbeiderne står fritt til å flytte

Odd Erik Fanghol sier at arbeiderne står helt fritt til å bo i brakkene eller ikke. Han mener han har tillatelser i orden og avviser at det er kaldt i brakkene om vinteren.

Fanghols medarbeidere i samtale med Aftenposten mandag morgen.

 • Kjell Dragnes
  Tidligere Moskva-korrespondent og utenriksredaktør i Aftenposten
 • Halvor Tjønn
 • Alf Endre Magnussen

Også i campingvognen bor det arbeidere. Tidligere ansatte forteller at arbeidsgiveren kjøpte inn kasser med to-tre dager gammelt brød fra et bakeri til arbeiderne. Utenfor brakkene og campingvognene står det lagret rundt 30 tomme brødkasser. Foto: JON HAUGE

Aftenposten intervjuet Odd Erik Fanghol på telefonen mandag. Han avbrøt intervjuet midt i og ville heller ha spørsmålene skriftlig, men godtok at vi sendte samtalen vår slik at han kunne korrigere sitatene sine. I samtalen ga han uttrykk for at arbeiderne burde være takknemlig som fikk bo gratis, at arbeiderne sto fritt til å leie egen hybel og at det var greit bare med sommervann til brakkene så lenge de kunne hente vann i stallen om vinteren. Da Aftenposten hadde sendt over sitatene, samt rundt 25 andre spørsmål om lønns— og arbeidsforhold, forlangte han i en svarmail å «få strøket alle sammen» fra vår tidligere samtale.

Videre skriver han:

«Jeg finner det ikke riktig å svare på alle disse spørsmålene fra Aftenposten. Aftenposten har ingenting med vår drift å gjøre, og det meste av disse «spørsmålene» er latterlige. Jeg finner det likevel på sin plass at dette ikke står uimotsagt.»

Om boforholdene sier han videre:

«Blant annet at det er blitt for «kaldt i brakkene». Det er uriktig, det er 63 ampere sikring der. 28 mann i brakkene er vanvittig tøys. 8–10 har det vært.

Når det gjelder tillatelser, i låven (stallen, red. anmerkning) har det vært toaletter bestandig, og tomten er industritomt – det er tillatt å ha brakker der.

Uansett kan folkene bo hvor de vil, noe jeg til kjedsommelighet sa til Aftenposten.»

Fanghol vil ikke kommentere de fleste av de konkrete problemstillingene som er reist i denne artikkelen. Etter at han sendte sitt knappe svar, har Aftenposten bedt om å få møte ham til intervju. Den henvendelsen har han ikke besvart.

Fanghol mener seg utsatt for en svertekampanje fra en tidligere ansatt og en tidligere kunde.

 1. Les også

  Jobber for luselønn

 2. Les også

  Dette får de ansatte

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Flørter med RBK – er diskutert på Lerkendal

 2. FOTBALL
  Publisert:

  VM-arrangøren endrer lover for å dempe anklagene om slavearbeid: - På ett punkt er det verre

 3. FOTBALL
  Publisert:

  - Helt åpent rundt Steffen Iversens RBK-fremtid

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Ny Amnesty-rapport: Arbeidere på VM-stadion i Qatar har ikke fått lønn på et halvt år

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Amnesty: Fremmedarbeidere i VM-by var «strandet» i denne leiren i flere måneder uten lønn

 6. KULTUR
  Publisert:

  VG svarer på Sofies PFU-klage: Innrømmer brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten