Norge

- Jeg tror han regnet med at dette ville skje

Aril Edvardsen viste kongeparet rundt i Sarons Dal i 1998. Foto: ANDERS MARTINSEN

Misjonær og grunnlegger av Troens Bevis, Aril Edvardsen, er død.

  • Jeanette Sjøberg

Les også:

Aril Edvardsen ble 69 år gammel. Ifølge NRK døde Edvardsen i dag på reise i Afrika. Edvardsen var i Afrika etter en misjonsreise til Zanzibar. Sammen med kona dro han til Kenya for å hvile ut etterpå. — Det er et sjokk. Vi synes dette er veldig vondt. Aril var så viktig, sier Sten Sørensen, styreleder i Troens Bevis til Aftenposten.no. Han ble informert om at menighetens grunnlegger og leder hadde gått bort bare en halvtime etter at det skjedde.

Hjertetrøbbel

— Aril har de siste fem-seks årene hatt en del hjertetrøbbel. Han har holdt et høyt tempo til tross for at han har vært hjertesyk. Vi visste at han levde farlig, men vi glemte det også litt fordi han var så aktiv. Det er typisk at han døde etter å ha gjennomført en så stor kampanje, sier Sørensen. Sørensen sier han tror Edvardsen visste at det nærmet seg slutten. - Aril snakket om døden, og jeg tror han på en måte regnet med at dette ville skje. Han var litt ute av lage, men samtidig valgte han å stå midt oppe i det, og så tok herren ham hjem, sier Sørensen. Sønnen Rune Edvardsen, som også var med på reisen, forteller på hjemmesidene til Troens Bevis at besøket på Zanzibar ble avsluttet med triumf for evangeliet sist søndag.

Har vært mye i Afrika

Edvardsen ble født og oppvokst i Kvinesdal, var grunnlegger og president for Troens Bevis Verdens Evangelisering fra 1965 og Troens Bevis Bibel og Misjons Institutt. Som ung var han formann i det lokale AUF. Han giftet seg 17 år gammel med Kari, som han hadde gått i samme klasse med. Sammen fikk de tre barn - sønnen Rune og to døtre - men en av døtrene døde i en ulykke for noen år siden. Som predikant har Edvardsen reist verden rundt, og han var særlig mye i Afrika og India.

- Stort forbilde

Siden 1970-tallet har han vært pinsevennenes mest sentrale figur i Norge. Edvardsen har utgitt over 50 bøker om tro, samfunn, kristendom og forkynnelse. - Han var en god venn og et stort forbilde. Aril Edvardsen var en raus brobygger og døråpner mot ulike kulturer. Han har betydd mye for mange tusen nordmenn og for millioner ute. Aril Edvardsen er en av de nordmenn i vår tid som har satt størst spor etter seg i verden, sier Dagfinn Høybråten i en kommentar til Vårt Land. Rune Edvardsen har allerede begynt å overta lederstillingen i Troens bevis. - Vi i styret ønsket Rune som ny leder, og vi har sett på ham som det. Han var i ferd med å overta driften, men faren var fortsatt aktiv. Nå skal virksomheten gå videre i Arils ånd, sier Sørensen.

Les også

  1. På fremmarsj i åndens tjeneste

  2. I de troendes leir

  3. Blant sine egne

Edvardsen på talerstolen i Sarons Dal i 1986. Foto: Holm, Morten

Aril Edvardsen sammen med kona Kari. Foto: Bendiksby, Terje