Norge

- Krekar vil hjem

Mullah Krekar ønsker selv å forlate Norge og sendes hjem til Nord-Irak, sier hans advokat Brynjar Meling til TV 2. Kravet for at han reiser, er at Norge får ham fjernet fra FNs terrorlister.

Mulla Krekars advokat sier det vil være uholdbart for Krekar å forlate Norge hvis hans navn står på en internasjonal liste over ettersøkte terrorister. Han vil derfor at norske myndigheter skal bidra til at Krekar strykes fra denne listen. Foto: SCANPIX

  • Fred C. Gjestad

Les også:

Det sier hans advokat Brynjar Meling til TV 2 .

— Intet vil glede oss mer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Må fjernes fra terrorlister

Krekar krever imidlertid at Norge fjerner ham fra FNs terrorliste.

Til TV2 sier Meling at det vil være uholdbart for Krekar å forlate Norge hvis hans navn står på en internasjonal liste over ettersøkte terrorister. Han vil derfor at norske myndigheter skal bidra til at Krekar strykes fra denne listen.

Krekar står i dag både på USAs og FNs terrorlister.

— Det som er viktig å forstå er at forfølgelse er et vanskelig tema. Det må noen kriterier på plass for at man skal kunne sende en person sikkert tilbake. Når det gjelder Krekar må vi se på hans forhold til denne terrorlisten til FN og hvilken situasjon som venter ham i nord-Irak, sier Meling.

Meling sier han er i dialog med norske myndigheter om å få i stand en hjemsendelse, melder TV 2 onsdag kveld.

At Krekar nå melder at han vil reise, har en klar sammenheng med debatten rundt hjemsendelsen av Maria Amelie og kurdiske Kamuran Kaplan.

Står ikke reiseklar

Overfor VG Nett avviser Meling at Krekar står reiseklar.

— Det er ikke slik at mullah Krekar vil reise ut av Norge nå. Krekar bedømmer det ikke som trygt å reise hjem på dette tidspunktet. Det kan ta ett år, det kan ta to år. Det avhenger helt av når han bedømmer det som trygt i hjemlandet sitt, sier Meling.

- Han må vite hva han går til, hva som venter ham i Nord-Irak og han må vite hvilke garantier han har for sin sikkerhet, sier advokaten.

- Kan få reise i morgen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hilser Krekars ønske om å forlate landet velkommen.

— Han kan reise når som helst og så fort som mulig. Han står helt fritt til å reise hjem, er Støres reaksjon overfor TV 2. Utenriksministeren minner om at Norge har folkrettslige forpliktelser til å ikke sende hjem folk som risikerer dødsstraff. Også Meling trakk fram dette, men sier Krekar selv har lavere terskel for å dra hjem.

- Om han anser risikoen for håndterbar, kan han reise i morgen for vår del, legger Støre til. Han forklarer også at Norge ikke kan få Krekar bort fra FNs terrorliste, men kan bidra til å formidle en søknad.

Høyesterett har i en dom slått fast at Krekar skal ut, og Støre sier «intet vil glede oss mer enn om han drar» .

Krekar er tidligere leder for den militante islamske gruppen Ansar al-Islam, er utvist fra Norge og er i Høyesterett betegnet som en fare for Norges sikkerhet. Likevel blir han ikke utlevert til hjemlandet Irak, fordi han der risikerer dødsstraff.

- Venter med å sprette Champagne-flaska

— Dette er gledelig, det er ingen annen måte å reagere på, sier Fremskrittspartiets Per Willy Amundsen til Aftenposten.

Han er kritisk til at regjeringen ikke har sendt Krekar ut tidligere, men ser med glede på at han reiser frivillig.

— Norge må nå gjøre det som står i vår makt for å få ham ut, sier han, men understreker samtidig om at kravet om å fjernes fra terrorlistene kan være for mye forlangt.

— Det er ikke Norges valg hvem som skal stå på disse listene. Det er visse ting Norge ikke kan gjøre i denne saken, sier Amundsen og frykter at utspillet bare er nok et utspill.

- Vi venter med å åpne Champagne-flaska til han har dratt, sier Amundsen.

- God tur

— Er Krekars utspill et tegn på at han vurderer at trusselsituasjonen i Irak har endret seg, så regner jeg med at utenriksministeren sjekker ut det, sier Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre.

Han sier onsdag kveld til Aftenposten at Krekar er uønsket i Norge, og at han bare ønsker ham god tur. Men han er kritisk til kravet om at Krekar vil bort fra terrorlistene til FN og USA.

— Det er helt uaktuelt. Det er vel dokumentert at Krekar er en sikkerhetsrisiko og at han har bidratt til alvorlig virksomhet. Han er en trussel, og det er ingen grunn til at Norge skal bidra til å fjerne ham fra terrorlistene, sier Sanner, som mener at det er mange som gjerne betaler flybilletten for Krekar.

Les også

  1. «Stå opp for reglene»

  2. Den paradoksale Maria Amelie og det fabelaktige norske folk

  3. Iraker pågrepet i Göteborg for Krekar-attentat