Norge

Den mest inngripende forskriften i Norge siden krigen ble behandlet på to timer

Da regjeringen skulle vedta koronaforskriften, fikk Helsedirektoratet to timers frist til å gi innspill. – Med så kort saksbehandling blir det vanskelig å vurdere konsekvensene på en forsvarlig og rettssikker måte, mener tidligere sivilombudsmann Arne Fliflet.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og helsedirektør Bjørn Guldvog da Norge ble stengt ned 12. mars. Helsedirektoratet fikk to timer på seg til å vurdere covid-19-forskriften. Medarbeiderne til Stoltenberg fikk en time.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Journalist

Helsedirektoratet fikk to timer på seg, mens FHI fikk en time til å komme med vurderinger da de onsdag 25. mars skulle behandle og kvalitetssikre en av de mest inngripende og dramatiske forskriftene innført i Norge siden andre verdenskrig.

Covid-19-forskriften medførte karanteneplikt i 14 dager for flere hundre tusen nordmenn og påbud om å stenge alle barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, universiteter og høyskoler. Alle arrangementer og demonstrasjoner ble i praksis forbudt.

Les hele saken med abonnement