Norge

Ny vurdering: Breivik er ikke schizofren

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har sittet isolert i Ila fengsel og forvaringsanstalt siden 22. juli. Foto: Scanpix

Tre psykologer og en psykiater som har fulgt opp Anders Behring Breivik i Ila fengsel, mener at Breivik hverken er psykotisk eller schizofren.

  • Ntb
  • Jørund Hessevik

Fagfolkene fra Sandvika distriktspsykiatriske senter mener også at Breivik ikke trenger medisiner, og at det ikke er noen fare for at han skal ta livet sitt, melder TV 2.

De fire har dermed kommet til en helt annen konklusjon enn rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, som slo fast at Breivik var utilregnelig.

— Nødvendig å undersøke

At vurderingene som fagfolkene fra Sandvika har gjort, er de motsatte av det de oppnevnte rettspsykiaterne kom frem til, rokker ifølge TV 2 med rapporten så mye at det kan gå mot oppnevnelse av nye sakkyndige.

En som mener det er åpenbart at det er nødvendig, er bistandsadvokat John Arild Aasen.

Han mener de ulike observasjonene av Breivik viser at det er behov for nye observasjoner av ham.

- Det sier meg at det er stor faglig uenighet, og at det er nødvendig med nærmere undersøkelser, helt åpenbart, sier han til TV 2.

- Oppnevner nye sakkyndige

Tirsdag kveld forfatter statsadvokat Svein Holden, som skal aktorere i saken, til Oslo tingrett der han vil ta opp denne problemstillingen.

Oslo tingrett har satt en frist torsdag morgen for partene til å komme med synspunkter på om det er behov for nye sakkyndige.

Ifølge TV 2 mener flere aktører at tingretten kommer til å oppnevne nye sakkyndige til å vurdere Breivik.

Vestre Viken helseforetak, som er ansvarlige for teamet som har fulgt Breivik i fengselet, har ikke ønsket å kommentere saken overfor TV 2. Det ville heller ikke advokatene til Anders Behring Breivik.

Les også

  1. Kommisjonen godkjenner Breivik-diagnose

  2. Etterlatte krever ny sakkyndig-vurdering

  3. Lippestad: - Vi vil ikke be om nye sakkyndige