Norge

- Uakseptabel hets mot jødene

De radikale islamistene er få. Men flere tusen norske muslimer har holdninger mot jøder som ikke kan aksepteres, Abid Raja.

Administrasjonssjef i synagogen i Oslo, Elisabeth Malting, og Abid Raja er enige om at trossamfunnet har altfor dårlig beskyttelse i en situasjon der hatet mot norske jøder er i fokus. Foto: STEIN J. BJØRGE

 • Hans O. Torgersen
  Journalist

I går besøkte han Det Mosaiske Trossamfund i Oslo. Utenfor synagogen møter han administrasjonssjef Elisabeth Malting og klemmer henne spontant. Som norsk muslim var det viktigere for Raja å markere støtte til jødene enn å feire den islamske høytiden id.

Gårsdagen var på mange måter spesiell for norske jøder. Det var dagen etter at Ubaydullah Hussain (27) i Profetens Ummah ble pågrepet for trusler mot journalister og norske jøder. Og det var nøyaktig 70 år siden 336 mannlige jøder over 15 år ble arrestert i sine hjem, og brakt til leiren Berg i Vestfold før deportasjon til Tyskland.

- Hatet mot jøder må bekjempes. Holdningsendringen må starte i det enkelte hjem. Vi er naive om det skjules at mange muslimer har fått fordommer mot jøder inn med morsmelken. Jeg trakk frem dette hatet i en kronikk for kort tid siden. Mange muslimer fornektet det. Nå er sannheten fremme i dagslys. Politiet må ha nulltoleranse overfor ekstremistene, sier Raja.

Familien til Elisabeth Maltings familie rømte til Sverige da nettet snørte seg sammen rundt norske jøder i 1942. Hennes morfar var heldig og unnslapp fordi han lå på sykehus da jødiske menn ble hentet for deportasjon til Tyskland.

-Vondt

- Det er vondt å oppleve dette hatet igjen 70 år senere, sier hun om de siste dagers trusler som Hussain la ut på Facebook. I den siste meldingen sto dette om jødene:

«De er ekte svin og må bekjempes. Det er synd at broren som skjøt mot synagogen i 2005 eller 2006 ikke traff noen!

På veggen til synagogen er et av kulehullene fra skyteangrepet for seks år siden fortsatt synlig. Arfan Bhatti, en av frontfigurene i Profetens Ummah, er dømt for medvirkning til skytingen i 2006.

Før dette angrepet hadde Det Mosaiske Trossamfund alltid politivakt i forbindelse med gudstjenester. I årene etterpå har de ikke hatt noen slik beskyttelse, bortsett fra når det smeller i Midtøsten.

Kaster stein og flasker

Jevnlig kastes det stein og flasker mot synagogen, både etniske nordmenn og andre står bak. Det ropes tidvis også hatefullt mot dem som kommer og går til arrangementer i synagogen.

Administrasjonssjef Malting sier de bruker betydelige beløp til sikkerhetstiltak, og at de kunne ønske seg mer bistand fra politiet.

Abid Raja og andre muslimer som snakker radikale islamister midt imot blir også truet, men han sier at norske jøder er på et annet nivå som hatmål.

- Ingen trakasseres så systematisk som jødene. Jeg etterlyser politisk vilje til å gi dem beskyttelse, sier Abid Raja, som selv har fått en truende oppringning fra Arfan Bhatti.

- Misbruker islam

Daglig leder Ghulam Sarwar i moskeen Ahl-E-Sunnat i Urtegata i Oslo koste seg glad med god mat mellom id-markeringen og fredagsbønnen, da Aftenposten kom på besøk i går. Han sier de radikale islamistene i Profetens Umma misbruker islam.

- Hvorfor er disse ekstremistene så sinte?

- De har uholdbare holdninger det er vanskelig å forklare. Slike banditter finnes overalt. Nylig ble jeg spurt av studenter på besøk i moskeen hvordan noen kunne angripe 14-åringen Malala i Pakistan, hun som ble skutt i hodet fordi hun kjempet for jenters rett til utdanning. Min datter kjente godt 16 år gamle Sigrid som i sommer ble kidnappet og drept i Oslo. De gikk i samme klasse , sier Sarwar.

 1. Les også

  Raja: Vondt, men nødvendig å skrive kronikken

 2. Les også

  - Det pakistanske miljøet er ekstremt rasistisk

Daglig leder Ghulam Sanwar i moskeen til Ahl-E-Sunnat i Urtegata i Oslo synes det er ille med truslene mot norske jøder. Han besøkte synagogen i Oslo etter skytingen i 2006. - Vi er mennesker, ingen kan tillate seg å drepe, sier han. Foto: STEIN J. BJØRGE

Ahmed Abduwali, opprinnelig fra Somalia og pyntet til id-fest, tar avstand fra de radikale islamistene. Foto: STEIN J. BJØRGE

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Adel Khan Farooq er journalisten som satt seg i bilen med terrordømte Ubaydullah Hussain

 2. NORGE
  Publisert:

  Terroranke: Ubaydullah Hussain dømt til fengsel i ni år, rekrutterte to personer

 3. DEBATT
  Publisert:

  Meninger: De positive utfallene av rapporten om holdninger til jøder og muslimer er også verdt å nevne

 4. NORGE
  Publisert:

  Kjent islamist tiltalt for trusler mot Abid Raja

 5. NORGE
  Publisert:

  Skudd i ansiktet, granatkasting og halshugging: Slik var Hussains samtaler med IS-krigere

 6. NORGE
  Publisert:

  Ny bok om islamsk humanisme: - Holdningene til likestilling endrer seg raskt i positiv retning