Norge

Språket avslører lederen

Dårlig språk påvirker sjefens omdømme.

Dårlig formuleringsevne, skriftlig som muntlig, påvirker hvordan man blir oppfattet av omgivelsene.
  • Arnfinn Mauren
    Journalist

En undersøkelse som Norstat har gjennomført for konsulent-, rekrutterings— og oversettelsesselskapet Amesto, viser at sjefen bør unngå å slurve med språket - dersom han eller hun vil unngå å bli oppfattet som lite profesjonell.

Hvordan sjefen - og for så vidt alle andre også - formulerer seg skriftlig og muntlig, påvirker ifølge Amesto nøye hvordan man blir oppfattet av omgivelsene.

— Undersøkelsen bekrefter at språk er veldig viktig når ledere kommuniserer med ansatte og kunder, sier direktør Arne Austrheim i Amesto Translation.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Skrivefeil

Han nevner et konkret eksempel på språkets viktighet: En power point-presentasjon full av skrivefeil vil med stor sannsynlighet føre til at tilhørerne henger seg opp i feilene og føre til at lederen får større problemer med å nå frem med budskapet sitt.

— Slikt slurv vil gi et dårlig inntrykk og skape en avventende holdning til vedkommende leder, mener Austrheim.

Gir kontrakter

Undersøkelsen er foretatt blant 600 næringslivsledere over hele landet - og fra en rekke ulike bransjer. 57 prosent av de spurte oppfatter en leder som mindre profesjonell dersom han eller hun har et dårlig språk eller slurver med språket i sin kommunikasjon.

Les også

«La det skure»-ledelse er det verste

Det kan få konsekvenser. Ved valg av partner eller vurdering av oppkjøpskandidater er godt språk svært viktig for 56 prosent. Ved valg av leverandør svarer 50 prosent at språket til sjefen hos den mulige leverandøren er viktig for vurderingen.— Dårlig språk kan føre til misforståelser og tapte kontrakter. Det har mange tidligere undersøkelser bekreftet, forteller Arne Austrheim.

Trenger du råd om jobb og karriere? Aftenpostens jobbeksperter svarer på spørsmål!

Pluss for søkere

Godt språk bør også være viktig for dem som søker jobb, ifølge Amesto.

Norske næringslivsledere svarer i en parallell undersøkelse at feilfritt språk tillegges stor verdi når de vurderer kandidater til nye stillinger. Riktignok vektlegges godt språk mer når en med lederansvar skal rekrutteres enn en person uten. Dette overrasker Arne Austrheim litt.

— Når jeg rekrutterer nye ansatte, uansett om de skal ha lederansvar eller ikke, gir en søknad med feilfritt språk et godt inntrykk.

Les også

  1. Arbeidsgiverne trakk seg i protest

  2. Enorm interesse for å drive «spøkelseshotell»

  3. Her klekkes de beste jobbidéene