Norge

Ila-direktør bekymret for Breiviks helse

Direktøren i Ila fengsel er engstelig for helsen til Anders Behring Breivik og ber om at det psykiatriske helseteamet vurderer tiltak for behandling av 32-åringen.

Anders Behring Breivik sitter i Ila fengsel. SCANPIX

Mens fengselsdirektør Knut Bjarkeid sitter med fullt innsyn i hva de rettspsykiatrisk sakskyndige har skrevet, har ikke helsevesenet denne retten.

Derfor må fengselslegen og det psykiatriske helseteamet som har møtt Breivik i fengselet, fatte sin egen konklusjon om tilregnelighet og tvangsbehandling på selvstendig grunnlag.

– Jeg har skrevet et brev til Bærum kommune hvor jeg ber helsevesenet foreta en utredning av hvilke tiltak de mener er riktige med tanke på behandling av Breivik, sier Bjarkeid til NTB.

Her viser han blant annet til de rettspsykiatriske sakkyndiges rapport som ble klar tirsdag, hvor Breivik fikk diagnosen paranoid schizofreni. Alvorlig psykisk syke mennesker skal ikke sitte i fengsel, mener Bjarkeid.

– De sakkyndiges rapport gir opplysninger om at han har et behandlingsbehov. Helsevesenet har ikke tilgang til denne rapporten, derfor er fengselet pliktet til å informere helsevesenet om at det er behov for å vurdere ham for behandling av psykiske lidelser, sier Bjarkeid til NRK.

Fengselslegen vil henvise Breivik til Distriktspsykiatrisk senter i Sandvika, hvor et eget team har ansvar for fangene på Ila.

Teamet med psykiater Arnhild Flikke og tre psykologer har hatt samtaler med Breivik hver uke siden han kom til Ila. Derfor vil det ikke ta mer enn en til to uker før de kan levere sin konklusjon om Breiviks psyke, opplyser Flikke.

(©NTB)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  For syke for fengsel, for farlige til å gå fri. Nå er 215 dømt til tvungent psykisk helsevern.

 2. NORGE

  Mann dømt til tvungent psykisk helsevern etter drapet på Galina Sandeva

 3. NORGE

  Han er Norges mest brukte rettspsykiater- Jeg har aldri tenkt at arbeidsmengden har gått utover kvaliteten

 4. NORGE

  Drapstiltalt 18-åring skal forklare seg med psykosediagnose

 5. DEBATT

  Også personer som ikke er psykotiske, kan begå bestialske drap

 6. NORGE

  De sakkyndige mener draps- og terrorsiktede Philip Manshaus var tilregnelig