Norge

Tybring-Gjedde ikke beroliget av at Tajik hyllet mors pinnekjøtt

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) erklærte at mors pinnekjøtt og kålrabistappe er den aller norskeste kulturen hun vet om. Det beroliget ikke Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Frps Tybring-Gjedde og kulturminister Hadia Tajik (Ap) møttes til debatt på NRK torsdag kveld.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Debatten om hva som egentlig er norsk kultur har rast siden tidlig i desember, særlig i de sosiale mediene, etter at Tybring-Gjedde ba kulturministeren definere norsk kultur i Stortingest spørretime. Torsdag kveld barket de to fremste debattantene sammen i NRK Dagsrevyen.

Tajik: — Roter med begrepene

— Jeg er ikke fornøyd med svarene jeg fikk fra Tajik om norsk kultur i dag heller, sa Tybring-Gjedde at de to hadde forlatt Dagsrevyen-studioet på Marienlyst like over klokken 1930.

— Jeg synes Tybring-Gjedde roter med begrepene og definisjonene av hva norsk kultur er. Mye av det han ber meg om ligger utenfor kulturministerens portefølje, svarte Tajik.

Les også

Ikkje min kulturminister

Tybring-Gjedde angrep kulturministeren for ikke å ha definert godt nok hva hun mener om norsk kultur og hvilke deler av den som må vernes mot det han oppfatter som en ukontrollert innvandring til Norge. — Norsk kultur er robust og tåler innvandring, var svaret fra Tajik.

Fremskrittspartipolitikeren var opptatt av å påpeke at innvandringen til Norge, og manglende integrering, er i ferd med å frata landet vårt en felles oppfatning av hva som er norsk kultur og kulturarv.

— Det er vår kulturarv som vi har arvet gjennom generasjoner, som vi bør videreføre. Innvandring fra ikke-vestlige land fører til at det blir en segregering, med etnisk norske et sted og innvandrere et annet sted. Og da får du ikke en felleskapssfølelse, sa Tybring-Gjedde, som mener innvandring truer den norske kulturarven.

- Innvandringen er en vesentlig faktor. Noe annet ville vært rart.

— Arbeiderpartiet sørget for at det norske kulturbudsjettet er fordoblet siden 2005. Og selv om Fremskrittspartiet sier det er viktig å ta vare på norsk kulturarv, ønsker de å kutte kraftig i bevilgningene til museer og andre kulturinstitusjoner som sørger for å ivareta og bevare nettopp den norske kulturarven, parerte Tajik.

Tajik: Norsk kultur er robust

Kulturministeren trakk frem den norske samfunnskontrakten, der hun siterte Gerhardsen. «Gjør din plikt, krev din rett».

Les også

- At vår kulturarv risikerer å forvitre, er ikke et ansvar vi skal skyve over på innvandrerne

— De fremtredende norske verdiene er viktige, som likestilling og demokrati. De har blitt kjempet frem og de må vi fortsette å kjempe for, sa Tajik.På spørsmål fra NRKs programleder Viggo Johansen ble hun bedt om å definere hva hun mener er det norskeste av kultur for henne.

- Pinnekjøtt og kålrabistappe slik mor min lager den etter oppskrift fra Bjørheimsbygd, lød svaret.

— Jeg kan jo si 17. mai og pølser, svarte Tybring-Gjedde.

Fremskrittspartipolitikeren avviser overfor Aftenposten at han angriper Tajik fordi hun er av en annen kulturbakgrunn og har en annen religion enn folk flest i Norge.

— Det spørsmålet har jeg fått mange ganger. Hennes bakgrunn er irrelevant, svarer han.

— Hun er jo et fantastisk eksempel på en godt integrert kvinne med en flott politisk karriere, la han til.

Statsministerstøtte til Tajik

På vei inn til TV-studioet fikk Tajik støtte fra statsminister Jens Stoltenberg, som var på vei ut fra et intervju i et annet NRK-program.

Les også

Kronikken til Hustad byggjer på ein sentral tankefeil

— Hadia gjør en strålende jobb. Hun er en usedvanlig dyktig politiker som viser sin styrke i slike debatter. Hun er i alle fall min kulturminister, sa Stoltenberg med klar henvisning til onsdagens debattartikkel i Aftenposten fra Jon Hustad under tittelen Ikkje min kulturminister. Stoltenberg kritiserte angrepene fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og andre politikere i Fremskrittspartiet mot Tajik.

- De blander sammen sentrale norske verdier medkulturpolitikk. Dette er blant spørsmålene som gjorde at Høyre, Venstre og KrFtidligere ikke ville bidra til at FrP kom i regjering. Det er synd at de harsnudd når det gjelder dette, sa han.

- Tror du disse angrepene mot Tajik skyldes at hun har en litt annen kulturbakgrunn og religion enn nordmenn flest?

— Jeg vil være forsiktig med å spekulere i det. Hun er for øvrig ikke den første kulturministeren vi har som ikke er medlem av statskirken, svarte Stoltenberg.

Les også

  1. Tybring-Gjedde: Nordmenn må bevare det norske

  2. Det særeigne norske