Norge

Rådyr sjøluft

Fjordbyen er i snitt langt dyrere enn Oslos tradisjonelt dyreste bydel, Frogner.

Jorunn Vogt-Svendsen og Knut Elvebakk kjøpte leilighet på Sørenga for drøyt to år siden. Ekteparet flyttet inn for tre uker siden og stortrives med bølgeskvulp og utsikt til Operaen, danskebåtene og Holmenkollen.
  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist
– Det beste er sjøen rett under her. Vi har jo ingen foran oss, sier Knut Elvebakk, som de siste dagene har studert hvordan kapteinen manøvrerer danskebåten inn til brygga.

– Svanene har akkurat passert, sier Jorunn Vogt-Svendsen (66) entusiastisk. Hun og ektemannen Knut Elvebakk (64) føler de har skutt gullfuglen på Sørenga. De stortrives med bølgeskvulp rett nedenfor terrassen.

– Det beste er sjøen rett under her. Vi har jo ingen foran oss, sier Elvebakk, som de siste dagene har studert hvordan kapteinen manøvrerer danskebåten inn til brygga.

Ekteparet, som bodde i en gammel bygård på Skillebekk, kjøpte leiligheten på Sørenga for drøyt to siden. For tre uker siden kunne de endelig flytte inn i den 120 kvadratmeter store leiligheten med utsikt til Hovedøya, Festningen, Operaen og Holmenkollen.

Men å få seg et husvære i strandkanten er ikke billig. Aften har sjekket prisnivået på boliger i Fjordbyen. De stiveste prisene finner vi på Tjuvholmen. Snittprisen på siste byggetrinn der var 90 000 kvadratmeteren. Altså over dobbelt så høy som snittprisen for hele Oslo (43 000 pr. kvm) og tre ganger så høy som på Søndre Nordstrand, som har Oslos laveste priser (29 000 pr. kvm). Oslos dyreste bydel, Frogner, har en snittpris på 56 000 kroner kvm.

Tjuvholmen

Tjuvholmen skal stå ferdig i 2014. Gunnar Bøyum, administrerende direktør i Tjuvholmen KS, tror de høye prisene handler om at Tjuvholmen ligger nær Frogner og Aker Brygge, som allerede er etablert.

– Vestkantpriser har tradisjonelt ligget høyere enn østkantpriser. Men det har nok også noe å si at Tjuvholmen er mindre enn Bjørvika og vil få færre boliger. Dermed blir det noe mer eksklusivt å bosette seg der. Sørenga-utbyggingen startet litt i ingenmannsland, sier Bøyum.

Bøyum tror også det at området begynner å bli ferdig, at man ikke flytter inn på en byggeplass, er med på å trekke prisene opp.

– Store deler av Tjuvholmen er tatt i bruk. Restauranter og gallerier har åpnet. Bedrifter har flyttet inn. Det gjør at det er liv her også etter at beboerne har gått på jobb om morgenen, sier han.

Majoriteten av kjøperne er generasjonen 50 pluss, som har voksne barn, og unge voksne med eller uten små barn.

Sørenga

Kvadratmeterprisen på Sørenga ligger på 69 000 kroner.

– Byen flytter seg østover og tyngdepunktet forskyver seg mot Bjørvika. Vi tror derfor at prisene vil jevne seg ut over tid og at det ikke vil bli vesentlige prisforskjeller mellom Sørenga og Tjuvholmen, sier Trude Larsen, markedssjef i Sørenga Utvikling KS.

Hun tror prisene vil øke etter hvert som området setter seg. Sørenga planlegges ferdigstilt i ca. 2015. Larsen mener differensierte priser her skaper et variert bomiljø.

– Og Sørenga ligger på solsiden. Det har folk fra Nordstrand oppdaget, de er den største kjøpergruppen, sier Larsen.

Operakvarteret

Kvadratmeterprisen i siste trinn i Operakvarteret ligger på 67 000. De første har flyttet inn. Alle boliger skal stå ferdige i 2016, mens hele Bjørvika er planlagt ferdigstilt i 2020.

– Operakvarteret blir jo sentrum av nye Bjørvika. Mange av dem som kjøper her har falt for arkitekturen. Operarekken har jo et internasjonalt preg, sier Andreas Øvsthus, megler i Røisland & Co Prosjektsalg.

Ifølge Øvsthus er kjøperne fra hele landet. Også ukependlere.

– Operakvarteret ligger nært flytoget. Majoriteten av kjøperne er bosatt innenfor ring 3; mange kommer fra Grünerløkka og Majorstuen og har kjøpt her fordi de vil fortsette det urbane livet, sier Andreas Øvsthus, megler i Røisland & Co Prosjektsalg.

Også her er det unge voksne og de som er ferdig med enebolig og barn som dominerer. Ingen barnefamilier har kjøpt så langt.

– Men vi forventer at de kommer i siste byggetrinn. Der blir det byhus over to-tre etasjer med uteplasser og eget inngangsparti og barnehage, sier Øvsthus.

Les også

  1. - Status å bo på Tjuvholmen

  2. – Blir dørgende kjedelig