Norge

Politikere i krisemøte om Østfoldbanen

Politikere fra hele Østfold går sammen om en felles sak: å kjempe for den planlagte utbyggingen av Østfoldbanen.

Hele stasjonsområdet på Ski i Akershus bygges om. Den nye Follobanetunnelen skal ta reisende direkte fra Oslo sentrum og hit. Men nå står striden om de videre utbyggingsprosjektene herfra og sørover. Foto: Hans O. Torgersen

  • NTB

Mandag var toppene samlet til krisemøte, skriver VG.

– Vi har blitt enige om at vi oppretter en tverrpolitisk gruppe som skal jobbe med samferdselsspørsmål. Alle ordførerne, stortingsbenken og jernbaneforum skal være med, sier stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) til avisen.

Bakgrunnen er at regjeringen i statsbudsjettet for neste år har gjort det klart at planene med utbygging av dobbeltspor på Østfoldbanen til Sarpsborg skrinlegges i sin nåværende form.

Årsaken er vanskeligheter med å bygge i tettbygde områder og krevende grunnforhold. I tillegg ligger kostnadene an til å bli mer enn tredoblet, fra rundt 8 til 26–28 milliarder kroner.

Les også

– Jeg har ikke tro på at det blir noen ny jernbane i min levetid

I stedet varsler regjeringen en ny vurdering av prosjektet. Den ble varslet allerede i sommer, men stadfestet med statsbudsjettet.

Kursendringen har ført til stor frustrasjon iblant østfoldpolitikerne, ifølge VG.

– Vi ser hvor man bygger ut over hele Østlandet, men ikke i det fylket som skal forbinde oss med utlandet, nemlig Østfold, sier Halden-ordfører Thor Edquist (H).

– Det at vi står samlet nå, er utrolig viktig. Da kan vi få større virkning enn vi ville fått hver for oss, sier ordfører Hanne Tollerud (Ap) i Moss.

Les mer om

  1. Østfoldbanen
  2. Samferdsel
  3. Jernbane