Norge

Ikke alle slapp inn da Deichman Hovedbibliotek inviterte til utflyttingsfest i natt

Aldri har vel flere stått i en bibliotek-kø enn da gamle Deichman Hovedbibliotek lørdag kveld åpnet sine dører for en gigantisk utflyttingsfest.

  • Robert Gjerde
    Journalist
  • Anette Aasheim
    Journalist
  • Asbjørn Bakke

Det var kun plass til 1400 mennesker om gangen i de ærverdige lokalene på Hammersborg i Oslo. Etter midnatt innså bibliotek-ledelsen at det var umulig å slippe inn alle som tålmodig hadde stått i kø for å få med seg festen. Køen var svært lang og varte i syv timer.

Ikke mange nok ville ut av lokalene når de først hadde sluppet inn. Inni i biblioteket kokte dansegulvet i det som kalles midtskipet. Over tusen mennesker var til enhver tid i sving på dansegulvet.

Skyhøy partyfaktor

Folk danset mens de satt på skuldrene til hverandre, flere danset i lekne formasjoner og dro andre med seg. Stort sett danset folk i fri utfoldelse sammen med en klynge av glade venner. Smilene var brede og partyfaktoren skyhøy. Tunge rytmer holdt fremdriften oppe, noen ganger dominerte rytmen alene, andre ganger svevet Elvis eller Prince forbi.

I trapper og siderom roet festfolket ned innimellom med prat og tilfeldige bøker fra bokhyllene. Innimellom bøkene i hyllene satt folk fra seg halvlitere. Noen bladde i politiske biografier mens de diskuterte med venner. Andre tok med skilt med påskrifter som «Geografi» og «Samunnsfag» med ut på dansegulvet.

Det var langt fra som en vanlig kveld på iblioteket. Køen var konstant til baren og enda lengre til toalettene, som ikke var helt dimensjonert for 1400 festmennesker.

– Pågangen var enorm. Vi vet dessverre ikke hvor mange som var der, men skal jeg gjette vil jeg tro at 2500–3000 mennesker var inne i løpet av kvelden. Det var smekkfullt, sier kommunikasjonssjef Jørn Johansen ved Deichman.

Lang kø

Køen av festglade mennesker som ville danse Deichmans Hovedbibliotek ut av det gamle bokpalasset strakte seg fra bibliotekets hovedinngangen, ned til Akersgata og videre opp til Treholdighetskirken for deretter å slynge seg nedover Akersgata igjen på motsatt side.

På spørsmål om køen gikk fremover, ropte en oppglødd jente: – Ja! Og det er definitivt verd det!

Hun hadde fått rapport fra venner på innsiden.

Over 4000 personer har meldt seg på til arrangementet via Facebook. Ved midnatt sto folk fremdeles i kø i håp om å få slippe inn.

– Dette er et øyeblikk vi ikke ville gå glipp. En epoke er over og noe helt nytt oppstår, sier Rose Risager i køen.

Over 4000 personer har meldt seg på til arrangementet via Facebook. Ved midnatt sto folk fremdeles i kø i håp om å få slippe inn.
Rose Risager og Anne Eglite gledet seg til å komme innenfor dørene på utflyttingsfesten for gamle Deichman Hovedbibliotek på Hammwerbsorgi Oslo lørdag kveld.

– Dette blir den råeste festen i Oslo i år, sier Anna Eglite.

Hvorfor så mange kom har ikke Johansen et godt svar på.

– En kombinasjon av at det var den siste festen og at mange synes det å ha en klubb på et slikt sted. For mange var det nok også et farvel, sier Johansen.

Og festen fortsetter. NTB melder at det tradisjonsrike, grønne praktbygget åpnes det for alt fra konserter, liveshow, eventer til sommeravslutninger, seminarer og årsmøter.

Iallfall en stakket stund, nærmere bestemt tidsrommet 1. mars til 1. juli.
– Vi merker en stor etterspørsel om å få arrangere i dette fantastiske bygget, sier Torstein Løvlid, bookingansvarlig for Gamle Deichman i The Oslo Way. Han mener bygget «huser et enormt potensial».

Deretter skal Oslo kommune ta en avgjørelse på hvem som skal ta over det historiske huset.

Deichman Hovedbibliotek var lørdag forvandlet til et festlokale.
Over 2000 mennesker var trolig innom Deichman Hovedbibliotek under utflyttingsfesten.

Det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg stengte dørene for godt 30. desember – etter 86 års drift som hovedbibliotek.

En omfattende flytteprosess har siden vært i sving, og totalt er 450.000 bøker, filmer, CD-er og andre medier båret ut fra de gamle lokalene på Hammersborg.

Det nye hovedbiblioteket åpner 28. mars i nye fasjonable lokaler i Bjørvika, adresse Anne-Cath. Vestlys plass 1, oppkalt etter den folkekjære forfatteren Anne-Cath. Vestly som ville fylt 100 år i februar.

Det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg stengte dørene for godt mandag 30. desember. Lørdag var det utflyttingsfest.

Les mer om

  1. Bibliotek
  2. Bjørvika
  3. Deichmanske bibliotek