Norge

Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet

Det er ventet lange perioder med sol og temperaturer opp mot 25 grader for Sør- og Østlandet inn mot helgen.

Sommeren 2018 var preget av mange dager med høye temperaturer i store deler av Sør-Norge. Her fra Sørenga i Oslo 26. juli.
  • NTB

Samtidig må Nord-Norge må belage seg på lave temperaturer, skyet vær og regnbyger i perioder.

Det forteller statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt.

– For Sørlandet og Østlandet blir det en del fine dager nå. Onsdag er det mulighet for noen ettermiddagsbyger, men ellers ser det ut til å bli fint vær til og med lørdag og søndag. Det vil bli lange perioder med sol og temperaturer opp mot 25 grader. På lørdag kan det kanskje komme opp mot 30 grader stedvis i Sør-Norge, sier Moxnes til NTB.

– Grått i vest

På Vestlandet skal det bli skyet, men det skal bli lettere utover. De kommende dagene er det meldt lengre perioder med oppholdsvær, men også mulighet for tåke og skyer.

Les også

Oslo-sommeren er blitt 12 dager lengre de siste 30 årene

– Det er ikke meldt veldig mye nedbør, men det vil ikke bli helt tørt heller. Både når det gjelder temperatur og nedbør vil det for Vestlandets del ligge litt på det jevne, sier Moxnes.

I Trøndelag vil det være perioder med både oppholdsvær og nedbør de kommende dagene, men Moxnes presiserer at trønderne må belage seg på en våt helg.

Kaldt i nord

I Nord-Norge viser værprognosene temperaturer som ligger litt under normalen.

– Det ser ut som det etter hvert kan bli en snøgrense på ned mot 600 meter, som er ganske lavt til å være slutten av juni. I lavlandet blir det ikke mer enn opp mot ti grader, og de kommende dagene utover mot helgen mellom fem og ti grader. Det vil for det meste være skyet og regnbyger i perioder, sier Moxnes.

Vedvarende hetebølge i Europa

Samtidig som sommervarmen lar vente på seg nord i landet, er det hetebølge lenger sør i Europa. Tirsdag var den varmeste temperaturen målt i Tyrkia på 39,8 grader. Det var også over 35 grader i Spania, Nederland, Italia, Frankrike og Kypros.

Ifølge Moxnes ser varmen ut til å holde seg de kommende dagene. Det er varm luft fra den nordlige delen av Afrika som forårsaker hetebølgen. Både Italia, Spania, Kypros, Tyrkia og den sørlige delen av Frankrike kan vente seg temperaturer mellom 35 og 40 grader de neste dagene.

Les også

  1. Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming

  2. Hetebølge i Europa, men ikke i Norge

Les mer om

  1. Vær
  2. Meteorologisk institutt