Har du opplevd å få merkelige spørsmål på jobbintervju? Diskutér saken nederst.
«Hvis du skrumpet inn til størrelsen av en blyant og ble satt i en blender, hvordan ville du da komme ut?»
Spørsmålet er blitt brukt i jobbintervjuer hos finansgiganten Goldman Sachs.
Ifølge Aftenpostens jobbekspert og seniorkonsulent i KPMG, Helene Tronstad Moe,er denne typen «lurespørsmål» blitt vanligere enn før. Hun liker ikke trenden.
— Arbeidsgivere bør tenke seg godt om når de vurderer slike overraskende spørsmål, og først spørre seg hva de ønsker å oppnå, sier hun.
Tester reaksjonene dine
Hun sier «lurespørsmålene» kan deles inn i to grupper: De første skal teste kandidatenes reaksjoner og dermed avdekke personlige egenskaper.— Jeg har inntrykk av at noen arbeidsgivere slenger på slike spørsmål bare for moro skyld. Det synes jeg man skal være forsiktig med. Tenk på hva du ønsker å få tilbake når du kaster ut slike spørsmål, oppfordrer Moe.
Følg Aftenposten Jobb på Facebook!
Skal teste analytiske evner
Hos dataselskapet IBM er følgende spørsmål brukt i jobbintervjuer: «Hvordan veier du en elefant uten vekt?»
Denne typen spørsmål fungerer som case-oppgaver som skal teste kandidatenes analytiske evner.
Jeg har inntrykk av at noen arbeidsgivere slenger på slike spørsmål bare for moro skyld. Jobbekspert Helene Tronstad Moe
- Spørsmålet om elefanten skal avdekke hvorvidt kandidatene klarer å resonnere og bruke teoretisk kunnskap i praksis.
— Bruker arbeidsgivere slike spørsmål under intervjuet, må de tenke på at de er i en høy maktposisjon og at kandidatene er i en veldig spesiell situasjon der de ikke nødvendigvis presterer helt på topp, mener Moe.
Sier ikke noe om jobbprestasjon
Rekrutteringsselskaper Aftenposten har vært i kontakt med, kjenner til at selskaper stiller jobbsøkere rare spørsmål under intervjuet, men er skeptisk til bruken av dem.
— Men jeg har til dags dato ikke sett forskning som konkluderer med at det er anbefalt for å sette kandidaten ut og se reaksjonsmønsteret. Derfor anbefaler vi heller ikke våre kunder å stille slike spørsmål, sier daglig leder Thomas Schibbye i rekrutteringsselskapet Glasspaper.
Han tror jobbsøkere reagerer negativt på slike spørsmål.
— Om du blir spurt om hvor mange rundkjøringer det er i Oslo, vil svært mange rynke på nesen. Reaksjonen sier noe om resonnering, holdninger og personlighet, men det trenger ikke nødvendigvis å være en relasjon mellom dette og hvordan vedkommende vil prestere i jobben.
— I Manpower unngår vi slike sære spørsmål, sier rådgiver Morten Hildebrandt i Experis Executive i ManpowerGroup.
- Ikke få panikk
Det viktigste for jobbsøkere som får slike lurespørsmål, er å prøve og ikke miste kontrollen, mener Moe.
— Ikke bli redd eller få panikk. Kjøp deg litt tid ved å si at «det var et overraskende spørsmål», eller lignende. Det går også an å si at du synes spørsmålet er vanskelig, men forsøk alltid å svare.
Det hender kandidater blir sinte når de får denne typen spørsmål i et jobbintervju.
-Unngå å vise det hvis du blir sint. Husk at slikespørsmål ofte er ment for nettopp å teste personlige egenskaper. De flesteønsker å ansette en kollega som de oppfatter som omgjengelig og hyggelig - ogsånår de er under press, sier Moe.
Hun sier mange dessuten glemmer å lytte når de er i jobbintervju.
— Mange tror de skal fortelle så mye som mulig om seg selv, men det er like viktig å lytte til intervjueren. Vær høflig og vis at du har humor, råder Moe.
Denne saken ble først publisert i januar 2011, og gjennomgått, utvidet og oppdatert av Aftenpostens redaksjon sommeren 2013.