17 fakta om 17. mai

Skolebarnetoget til Skøyen skole i Frognerparken, Oslo, på 17 maii 2011.

1. Vi feirer 17. mai fordi Norge fikk sin egen grunnlov da. Det skjedde på Eidsvoll i 1814. I år fyller grunnloven vår 198 år!

2. 17. mai kalles «barnas dag» fordi dagen feires med barnetog. Musikkorps og skolebarn marsjerer sammen. Ofte er det leker for barn på skolene etter toget. Man får også gjerne spise masse av det beste: is, pølser og brus.

3. Forfatteren Henrik Wergeland (1808-1845) var en av de første som jobbet for å gjøre 17. mai til en festdag. Han holdt den første 17. mai-talen i 1833. Han skrev også den første nasjonalsangen for barn, «Vi ere en nasjon vi med».

4. Wergeland ble kalt «17. mai-kongen» mens han levde.

5. Den virkelige Kongen, Harald, står på Slottsbalkongen 17. mai og har en av sine travleste arbeidsdager. Jobben hans er å vinke til barnetoget, så det er ikke rart om han er litt sliten i håndleddet på slutten av dagen.

Kong Olav (t.v) og kronprins Harald på Slottsbalkongen i 1966. Kongen hilser med flosshatten. Harald med flosshatt på hodet. ARKIVFOTO: SCANPIX

6. I over 100 år har kongefamilien stått på slottsbalkongen 17. mai.

7. I Norge er det over 27.000 barn under 15 år som spiller i korps.

8. Korps er en av de største aktivitetene for barn i Norge, nest etter fotball.

9. Tradisjonen med å kle seg i bunad begynte for litt over 100 år siden. For å markere og feire at Norge var blitt et selvstendig land i 1905, begynte nemlig de voksne å kle barna sine i bunader.

10. Disse bunadene var inspirert av folkedrakter som norske bønder brukte på 1800-tallet.

11. Fra 1920-tallet ble det spesielt populært å kle barna i bunader når de danset i leikarring.

12. Rødrussen, blårussen, svartrussen og grønnrussen feirer at de er ferdige på videregående skole. Noen av dem har gått så lenge som 13 år på skolen, og synes virkelig de fortjener en fest. Derfor begynner noen av dem å feste allerede på høsten og holder på helt til 17. mai. Derfor kan de se litt slitne ut om ettermiddagen 17. mai.

Når det nærmer seg 17. mai begynner russen å bli ganske slitne. Men denne gjengen er forholdsvis sprek.

13. Russen kan også være skikkelig frekke. Av og til kan de påstå at de ikke har russekort, selv om de har det. Og de kan få deg og vennene dine til å skikkelig tigge om kort. Men det skal du ikke bry deg om. De synes det er gøy å bli spurt også.

14. 17. mai er den dagen i året da vi spiser mest is i Norge. Da spiser vi mellom fem og ti ganger så mye is som en vanlig vårdag. Hvis solen skinner på 17. mai, jubler isprodusentene, for da vet de at de får solgt ekstra mye is.

15. I over 140 år har skolebarn sunget nasjonalsangen vår, ”Ja, vi elsker dette landet”. Teksten ble skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson i 1859. Fire år senere skrev søskenbarnet hans, Rikard Nordraak, melodien. Så den sangen er altså en slags familiesak.

16. Under annen verdenskrig var det både forbudt å gå i 17. mai-tog og å bruke flaggets farger på klærne.

17. Ved frigjøringen 8. mai 1945 ble flagget derfor et ekstra sterkt symbol på Norges frihet.