Mann tiltalt for brudd på utlendingsloven – ansatte asylsøkere

Sola-mannen Arne Viste har fått oppfylt sitt ønske om å bli tiltalt for å ansette asylsøkere uten lovlig opphold i Norge.

Arne Viste anmeldte seg selv for å ha ansatt papirløse asylsøkere.

– Jeg er villig til å gå i fengsel for denne saken her. Om vi så skulle levd i et diktatur, og jeg hadde risikert dødsstraff! sier Arne Viste til Vårt Land.

Han er daglig leder i et bemanningsbyrå og en nettbutikk, og hver dag begår han lovbrudd med vilje ved å ansette asylsøkere uten lovlig opphold. Gjennom fire år har han utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 forskjellige arbeidstagere.

Ifølge utlendingsloven er det ikke lov å ansette personer uten arbeidstillatelse.

Rettssaken starter i Oslo tingrett 30. september og varer til 3. oktober.
Les også

Driver vikarbyrå for papirløse – jubler over endelig å bli politianmeldt

Vil prøve saken

– Denne saken handler først og fremst om menneskene. De er ureturnerbare og lever på et eksistensminimum, sier Viste.

Sola-mannen har i lang tid forsøkt å bli tiltalt, uten å lykkes. Han har til og med forsøkt å anmelde seg selv for å få prøvd saken.

– Det norske samfunnet har valgt å behandle disse folkene umenneskelig, og jeg nekter å tillate at disse menneskene går til grunne, sier han.

Les også

Fikk 20.000 kroner i bot for å gi arbeid til asylsøkere

For hans engasjement og utholdenhet ble han tildelt Zola-prisen for 2019. Prisen deles ut til personer som viser sivilt mot.

– Jeg vil ha en praksisendring i Norge slik at alle de ureturnerbare asylsøkerne får innfridd sine grunnleggende rettigheter til arbeid og til å forsørge seg selv, sier Viste.

Rettssaken mot ham starter i Oslo tingrett 30. september og varer til 3. oktober.

I en tidligere versjon skrev vi at det ifølge utlendingsloven er ulovlig å ansette asylsøkere. Det riktige er at det ifølge utlendingsloven ikke er lov å ansette personer uten arbeidstillatelse.