Norge

Wikipedia låser Romney-artikkel

Nettleksikonets sider om Mitt Romney og andre fremtredende republikanere er stengt for vanlig redigering.

Mitt Romney kjemper om makten i USA. Nå har Wikipedia stengt Wikipedia-artikkelen hans.
  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Det er den amerikanske komikeren Stephen Colbert som er årsak til at artiklene nå får restriksjoner.

Wikipedia har innført «sølvlås» på artiklene om blant andre Mitt Romney, senatorene Rob Portman og Marco Rubio, og guvernør Chris Christie.

Startet Romney-dugnad

Komikeren oppfordret nemlig amerikanske tv-seere til å redigere disse Wikipedia-oppføringene.

Dette var en del av et innslag der han harselerte med medienes rapporter om at populariteten til kandidater i valg kunne bli forutsett av hvor mange som redigerte artiklene deres på Wikipedia.

Det førte til en stor oppgang i antall personer som begynte å fikle med sidene.

— Wikipedia er ment å være et nettleksikon. Litt underholdning er greit, men når det blir for mye, blir det veldig rotete, sier medietalsmann i Wikipedia David Gerard til BBC.

Åpnet Bush-artikkel

Selve ideen bak Wikipedia er at det er åpent for at alle kan redigere artiklene. Noen har tidligere krevd innlogging, men i 2010 liberaliserte grunnlegger Jimmy Wales reglene for 2000 artikler, blant annet om George W. Bush.

Nå innføres altså samme type innskrenkninger for Romney og republikanske kolleger. Artiklene blir ikke fullstendig låst, men krever innlogging.

Det er ikke klart hvor lenge Romney-siden vil være låst.

- Vi forsøker å holde Wikipedia så åpen som mulig, så når dette roer seg vil artiklene sannsynligvis åpnes igjen, sier Gerard.

Få oppføringer er helt låst

Både Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland er tidligere blitt uthengt som pedofile på Wikipedia, men slike endringer blir raskt endret, og deres sider er åpne.

Selv om en del artikler har den type restriksjoner som Romney nå får, er det svært få artikler som har «gullås», altså er helt stengt for redigering.

Den engelske utgaven har full lås på artikkelen om Virginia Tech-massakren, mens den norske artikkelen om Anders Behring Brevik kun er delvis låst.

Les også

  1. Uthengt som pedofil

  2. Wikipedia slipper låsen på kontroversielle artikler

  3. - Wikipedia råtner fra innsiden

  4. Jubeldag med bismak

Stephen Colbert, kjent fra "The Daily Show" med kumpanen Jon Stewart" og "Stephen Colbert Report", har sørget for delvis stenging av Mitt Romneys Wikipedia-oppføring.