Norge

Støre taler i begravelsen

Fredag begraves 18 år gamle Bano Rashid på Nesodden. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil holde tale.

Jonas Gahr Støre taler i Bano Rashids begravelse. FOTO: SCANPIX Foto: Teigen, Trond Reidar

Etter det NTB forstår vil den unge kvinnens begravelse være den første etter terrorangrepene. Bano ble offer for Anders Behring Breiviks kuler på Utøya fredag.

Kurdiske Bano var aktiv i Nesodden AUF. Hun kom til Norge sammen med familien i 1996 etter å ha flyktet fra Irak. I Norge var hun trygg. Ingen bomber, ingen trusler. Helt til fredag 22. juli.

Søsteren overlevde

Med seg til Utøya hadde Bano en yngre søster, som klarte å flykte fra gjerningsmannen. Hennes bror Ali var ikke på Utøya.

– Svaret er ikke hat, men mer kjærlighet, sier Banos mor, Beyan Rashid til Aftenposten.

Fredag må hun begrave sin datter. Familiens talsperson Rikke Lind sier at det blir både en kristen og en muslimsk seremoni. Fra regjeringen møter Jonas Gahr Støre. I tillegg vil lokale AUF-ere hedre Bano under seremonien.

Familien har invitert alle til minnesamvær på Nesodden videregående skole etter begravelsen i Nesodden kirke.

Drømte om Stortinget

Bano utmerket seg som en skoleflink og samfunnsengasjert person som var godt likt blant folk. Hun var ikke i tvil om hva hun ville gjøre med livet sitt. Den aktive ungdomspolitikeren planla å gå veien som jurist og drømte om en plass på Stortinget.

– Bano visste hva hun sto for og hadde viljen og evnen til å få det gjennom. Hun var også en fantastisk positiv og hjertevarm jente, og sto for det beste i det flerkulturelle Norge. Dette er et voldsomt slag for oss, sier ordførerkandidat i Arbeiderpartiet på Nesodden, Nina Sandberg.

Hadde sterke meninger

18-åringen var ikke redd for å ytre seg. Hun hadde et sterkt engasjement for Kurdistan og fikk overtalt AUF til å anerkjenne Kurdistan. Bano hadde også planer om et samarbeid mellom AUF-ere og kurdiske ungdomspolitikere.

Hennes engasjement fikk også utløp i flere leserinnlegg i Aftenposten og handlet om alt fra likestilling til diskriminering. Hennes siste innlegg sto på trykk 5. juli i år under tittelen «Den som stemmer bestemmer».

Relevante artikler

 1. NORGE

  Stoltenberg skildret frykt og avmakt på 22. juli

 2. DEBATT

  Etter 22. juli. Drept, men ikke borte. Engasjement, håp og ønsker lever videre. Her, nå, og for all tid.

 3. POLITIKK

  Jonas Gahr Støre om Arbeiderpartiets dårlige målinger: – Det ville vært helt feil å skulle begynne å ligne på andre

 4. NORGE

  Jonas Gahr Støre: – Dere har mistet den umistelige Ingrid.

 5. NORGE

  Støre: – Ikke tillitvekkende av Sylvi Listhaug

 6. KOMMENTAR

  Seremonimester for en tung tid