Norge

Nasjonal sikkerhetsmyndighet advarer mot flere alvorlige avvik i nødnettet

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) krever at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) setter inn strakstiltak for å tette hull i nødnettet.

Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) har hatt ansvaret for bygging, drift og forvaltning av nødnettet. Fra 1. mars 2017 ble ansvaret overført til DSB.
  • NTB

De ber om at alle sikkerhetshull og avvik rettes opp umiddelbart, senest innen 1. desember, skriver NRK.

Kravet kommer etter at NSM siden februar i år har gransket nødnettet og konstatert brudd på sikkerhetsloven med flere alvorlige avvik.

–Tilsynsrapporten beskriver sårbarheter som vi ikke ønsker skal bli kjent. Dersom vi er åpne om hva sårbarheten handler om, så kan det utnyttes av andre som ikke har gode hensikter, sier NSM-direktør Vigdis Grønhaug til NRK.

DSB må svare på hvordan de skal rette opp sikkerhetshullene innen 1. september.

Granskingen startet etter at statskanalen i februar avslørte at deler av nødnettet ble driftet fra India, stikk i strid med sikkerhetsloven.

Nødnettet er et digitalt samband for politi, brannvesen, helsetjenesten og andre aktører med nød- og beredskapsansvar. Det regnes som vitalt for rikets sikkerhet, blant annet i forbindelse med terrorhendelser og alvorlige ulykker.

Les også:

Les også

  1. Dette gikk galt under Turøy-aksjonen

  2. Frykter at nødnettet kan kollapse under sykkel-VM

  3. Indiske IT-arbeidere har fortsatt tilgang til nødnettet

Les mer om

  1. Beredskap
  2. Nødnett